Karijes i parodontopatija su infektivna oboljenja. To su ujedno i najčešća oralna oboljenja, ali i jedna od najčešćih oboljenja generalno. Karijes izazivaju bakterije, koje koriste šećer iz ugljenih hidrata za svoju ishranu, nakon toga one luče kiseline, koje dalje nagrizaju gleđ zuba, odnosno dovode do procesa demineralizacije zuba.

Na zubnoj površini se naizmenično odigravaju procesi demineralizacije i remineralizacije zubne površine. Kada preovlada faza demineralizacije, nastaje zubni kvar odnosno karijes. Dakle, bakterije su glavni izazivači karijesa.

Bakterije odgovorne za nastanak ovih oboljenja dobijamo iz našeg okruženja, jer se rađamo sa sterilnom usnom dupljom.

Da bi sačuvali zdravlje usta i zuba neophodna je dobra oralna higijena, redovno i pravilno pranje zuba, redovne kontrole kod stomatolga. Ali takođe trebamo preduprediti i sve faktore rizika za nastanak oralnih oboljenja. Jako je važno da vodimo računa kome ćemo poklanjati našu ljubav i nežnost, makar i kroz samo jedan poljubac, jer se samo u bajkama žabe pretvaraju u prinčeve.

 

Doktor medicinskih nauka-stomatologije. Autor brojnih naucnih i strucnih radova, iz oblasti decije i preventivne stomatologije.

Dr sc. med. Nataša Pejčić, stomatolog

Dr sc. med. Nataša Pejčić je doktor medicinskih nauka-stomatologije. Autor brojnih naučnih i stručnih radova, iz oblasti dečije i preventivne stomatologije, objavljenih u vodećim naučnim časopisima, kao i radova prezentovanih na domaćim i međunarodnim kongresima. Posebno je povećena stomatološkom radu sa decom, u čemu pronalazi najveći izazov i zadovoljstvo.


Kontakt: natasadpejcic@yahoo.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama