U savremenoj medicini, prevenciji i terapiji probiotici zauzimaju značajno mesto. Probiotici su zapravo  živi mikroorganizmi. Oni deluju tako što prosto rečeno „zauzimaju mesto“ lošim mikroorganizmima, odnosno uspostavljaju mikrobiološku ravnotežu. Probiotici su najčešće bakterije. Najčešće korišćeni probiotici su vrste Lactobacillus i Bifidobacterium

Danas se zna da su najčešća oralna oboljenja karijes i parodontalne bolesti zapravo infektivna oboljenja. Smanjenjem nivoa patogenih mikroorganizama u usnoj duplji umnogome se može poboljšati zdravlje usta i zuba. Ovo bi se moglo postići primenom probiotika, gde bi oni zamenili kariogene bakterije. Njihova primena se savetuje neposredno nakon nicanja zuba, i dok se kariogene bakterije još nisu naselile.

Primena probiotika se savetuje karijes rizičnim osobama, kao i pacijentima koji nose fiksne proteze, jer su one pogodno mesto za kolonizaciju bakterija. 

U usnoj duplji probiotici mogu delovati tako što menjaju pH u ustima, vezuju se za strukture u ustima, zube, dentalni plak, meke naslage, nalaze se i u pljuvačci, i na taj način onemogućavaju razmnožavanje štetnih bakterija. Takođe probiotici pospešuju imunitet i imunološki odgovor organizma. 

Primena probiotika je takođe pokazala pozitivno dejstvo pri lečenju povećanog nivoa kandide u ustima, neprijatnog zadaha i parodontalnih oboljenja. 

Probiotici se mogu koristiti u obliku tableta, kapsula, praška za rastvaranje, rastvora za ispiranje usta. Takođe se mogu primenjivati konzumacijom jogurta, sira, mleka i drugih mlečnih proizvoda, koji su obogaćeni probiotskom kulturom. 

Danas se vrše brojna istraživanja iz ove oblasti, i u primenu probiotika pri očuvanju oralnog zdravlja se polažu velike nade i očekivanja. 

Dr sc. med. Nataša Pejčić, stomatolog

Dr sc. med. Nataša Pejčić je doktor medicinskih nauka-stomatologije. Autor brojnih naučnih i stručnih radova, iz oblasti dečije i preventivne stomatologije, objavljenih u vodećim naučnim časopisima, kao i radova prezentovanih na domaćim i međunarodnim kongresima. Posebno je povećena stomatološkom radu sa decom, u čemu pronalazi najveći izazov i zadovoljstvo.


Kontakt: natasadpejcic@yahoo.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama