Tokom perioda trudnoće u organizmu žene, dešavaju se brojne promene, one ne zaobilaze ni usnu duplju. Dolazi do naglih hormonalnih promena, povećanja nivoa estrogena i progesterona, a nivo ovih hormona može utičati na stane desni kod žena. Takođe kiselost pljuvačke se takođe menja, što može povećati rizik za nastanak karijesa. U prvim mesecima trudnoće nije retka pojava mučnina, koje su praćene povraćanjem. Često povraćanje, zbog kiselosti želudačnog sadržaja takođe predstavlja značajan rizik za nastanak karijesa. Zbog svih ovih faktora rizika trudnice treba da povedu računa o svom oralnom zdravlju. Kroz adekvatnu negu, redovno i pravilno pranje zuba i redovne posete stomatologu, uticaj ovih faktora rizika mogu svesti na minimum

Zdravlje zuba majke utiče na porođaj i zdravlje bebe

Oralno zdravlje žene u trudnoći je izuzetno važno, kako za samu majku, tako i za buduću bebu. Danas se zna da brojne bakterije iz usne duplje ulaze u krvotok majke i mogu negativno uticati na plod, čak dovesti i do prevremenog porođaja. I kada se beba rodi važno je da mama ima sanirano stanje zuba i usta, da održava redovno oralnu higijenu, jer će na taj načni svesti na mimimum broj bakterija u ustima. Beba se rađa sa sterilnom usnom dupljom, najveći broj bakterija dobija uglavnom od majke, jer je sa njom u najčešćem i najprisnijem kontaktu. Ova činjenica treba biti dodatni motiv za majku da održava svoje zube i usta zdravim. Tako da i pre nego što se beba rodi treba misliti o njenom zdravlju.

Obavezne posete stomatologu u trudnoći

Budućim mamama, koje planiraju trudnoću savetuje se da posete stomatologa, da obave pregled i saniraju svoje usta i zube. Kroz adekvatnu edukaciju i pravilne profilaktičke mere, sprovedene od strane stomatologa, kao što su profesionalno uklanjanje naslaga, individualni saveti za održavanjem zdravlja usta i zuba, oralno zdravlje trudnica se može očuvati.

Međutim mnoge trudnice imaju strah za posetu stomatologu u trudnoći. Za ovo su možda krive i netačne informacije, često raširene među našom populacijom, da se u trudnoći zubi ne smeju lečiti. Uz primenu adekvatnih lokalnih anestetika, zubi se mogu sanirati tokom trudnoće. Ono što je važno je da postoji saradnja stomatologa i ginekologa. Trudnica bi svakako svom ginekologu trebalo da naglasi da je neophodno da uradi stomatološu intervenciju, i da dobije njegovu saglasnost. Prilikom posete stomatologu trudnica bi, takođe, trebalo da kaže da je u drugom stanju, u kom se mesecu trudnoće nalazi, da li koristi neke lekove ili specijalne preporuke koje joj je dao ginekolog. Ukoliko primeti bilo kakve promene u ustima, crvenilo, krvarenje, otok desni, svakako bi to trebalo da saopšti svom stomatologu.

Idealan period za popravku i snimanje zuba u trudnoći

Srednji trimestar trudnoće je period koji je najbolji za stomatološke zahteve. Međutim i tokom cele trudnoće se mogu izvoditi stomatološki tretmani, ukoliko su hitni i neophodni. Ono što bi trebalo izbegavati u prvom trimestru trudnoće, je snimanje zuba. Ukoliko je moguće trebalo bi ga odložiti za kasniji period, a ako je ipak neophodno da se izvede mora se koristiti adekvatna zaštita i poželjno je da snimak bude izrađen digitalnom tehnikom. 

Dr sc. med. Nataša Pejčić, stomatolog

Dr sc. med. Nataša Pejčić je doktor medicinskih nauka-stomatologije. Autor brojnih naučnih i stručnih radova, iz oblasti dečije i preventivne stomatologije, objavljenih u vodećim naučnim časopisima, kao i radova prezentovanih na domaćim i međunarodnim kongresima. Posebno je povećena stomatološkom radu sa decom, u čemu pronalazi najveći izazov i zadovoljstvo.


Kontakt: natasadpejcic@yahoo.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama