Opšte je poznato da su slatkiši, odnosno rafinirani ugljeni hidrati kojima su oni bogati, najveći faktor rizika za zubni kvar, i ukoliko ne možemo da im se odupremo ni mi, ni naša deca, važno je da znamo na koji način da preveniramo posledice njihovog konzumiranja, i smanjimo faktore rizike za nastanak karijesa.

Veoma je važno da se unos slatkiša ograniči, odnosno da se daju u određenim vremenskim razmacima, i ne toliko učestalo. Najbolje bi bilo konzumirati ih neposredno nakon glavnog obroka. I nakon obroka bi trebalo izbegavati često grickanje. Mehanizmima odbrane usne duplje potrebno je neko vreme da deluju, tako da je potrebno da se redukuje učestalost unosa slatkiša.

Ukoliko dete pije na flašicu trebalo bi izbegavati unos zaslađenih tečnosti i sokova i pre se odlučiti za običnu vodu. Rizik preranog uvođenja slatkiša u ishranu dece
Rezultati istraživanja sprovedenih u našoj zemlji o navikama u ishrani, ukazuju na to da roditelji deci veoma rano počinju da daju slatiše. To je veoma rizično, kako za stanje oralnog zdravlja, tako i za opšte zdravstveno stanje, jer deca na taj način stvaraju zavisnost od slatkog ukusa. Realno jako je teško da deca uopšte ne dođu u dodir sa slatkišima, ali ukoliko je to neminovno, to bi trebvalo da se desi što kasnije. 
Takođe majke koje doje treba da znaju da je za razvoj dečijeg karijesa veoma rizično kada u ustima dece zaostanu ostaci rafiniranih ugljenih hidrata iz slatkiša, koji u kombinaciji sa majčinim mlekom mogu predstavljati faktor rizika za razvoj karijesa. Slatiše ne bi trebalo davati maloj deci, i deca bi što kasnije trebalo da se susretnu sa njima, ukoliko je nemoguće da se potpuno izbace.

Takođe zaslađeni napici su veliki faktor rizika, tako da bi trebalo izbegavajti zaslađene i gazirane napitke i redukovati njihovu upotrebu. 

U prevenciji razvoja zubnih oboljenja veoma je važna adekvatna oralna higijena. Sebi i deci perite zube najmanje dva puta dnevno. Ujutru, neposedno nakon buđenja i uveče neposredno pre polaska u krevet. Obavezno je da dete legne u krevet sa opranim i čistim zubima. 

Sa održanjem oralne higijene treba početi u najmlađem dečijem uzrastu. I dok se u ustima bebe ne pojave zubi potrebno je usta čistiti, najbolje bi bilo prebrisati ih gazicom. Sa pojavom prvog zuba u ustima treba započeti sa pranjem četkicom. Paste za zube sa fluoridima se koriste kada dete nauči samo da ispljune, preporučuje se njihova upotreba od uzasta od dve godine. 

Ograničite učestalost uzimanja slatkiša i zaslađenih napitaka i sokova. Održavajte adekvatnu i redovnu oralnu higijenu i uživajte u praznicima.

Dr sc. med. Nataša Pejčić, stomatolog

Dr sc. med. Nataša Pejčić je doktor medicinskih nauka-stomatologije. Autor brojnih naučnih i stručnih radova, iz oblasti dečije i preventivne stomatologije, objavljenih u vodećim naučnim časopisima, kao i radova prezentovanih na domaćim i međunarodnim kongresima. Posebno je povećena stomatološkom radu sa decom, u čemu pronalazi najveći izazov i zadovoljstvo.


Kontakt: natasadpejcic@yahoo.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama