Danas se zna da su karijes, kao i parodontopatija infektivna oboljenja. To su ujedno i najčešća oralna oboljenja, ali i jedna od najčešćih oboljenja generalno.

Bez karijesa u trudnoći

Deca se rađaju sa sterilnom usnom dupljom. Bakterije koje nastanjuju ovo područije dobijaju od okoline. U prvom redu od majki. Mnogobrojna istraživanja ukazuju na to da deca imaju sličnu oralnu mikrofloru, kao i njihove majke. Zato je jako važno da majka još u toku trudnoće sanira sva oralna oboljenja, da nema akutni karijes.

Takođe je važno da majke vode računa o stanju desni. Dokazano je da bakterije koje uzrokuju zapaljenje desni utiču na plod i mogu dovesti čak i do prevremenog porođaja.

Stop bakterijama- ne ljubite decu u usta!

Na društvenim mrežama je prisutan trend da mnoge majke postavljaju fotografije na kojima ljube svoje mališane u usta. Vode se brojne polemike, pri čemu neki opravdavaju ovaj vid razmene nežnosti, opravdavajući to jačanjem emotivne povezanosti majke i deteta, dok drugi osporavaju ovaj vid pokazivanja ljubavi. Ne robujte trendovima i potražite neki drugi vid iskazivanja nežnosti svom mališanu.Mališane zapravo ne bi trebalo ljubiti u usta, jer se na taj način prenose bakerije iz usne duplje majke na dete. Takođe ne bi trebalo da deca i roditelji jedu iz iste kašičiće, da piju iz iste čaše. Budite neumoljivi, i nemojte davati "samo jedan griz" jer na taj način detetu prenosite i bakterije iz svoje usne duplje. Ne bi trebalo da dete i roditelji jedu isti sladoled, da odgrizaju zalogaje iste hrane. Važno je da svako  ima posebnu četkicu za zube. 

Roditelj kao dobar uzor

Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite za oralno zdravlje svog deteta, je da vodite računa o svom oralnom zdravlju, da redovno posećujete stomatologa, održavate adekvatnu oralnu higijenu. Na taj način i detetu dajete dobar primer. Deca oponašaju roditelje, tako da ukoliko ste vi odgovorni, imate sanirane zube, vodite računa o svom oralnom zdravlju, velike su šane da će i vaše dete prihvatiti te navike, koje će mu pomoći pri očuvanju zdravlja usta i zuba.

Dr sc. med. Nataša Pejčić, stomatolog

Dr sc. med. Nataša Pejčić je doktor medicinskih nauka-stomatologije. Autor brojnih naučnih i stručnih radova, iz oblasti dečije i preventivne stomatologije, objavljenih u vodećim naučnim časopisima, kao i radova prezentovanih na domaćim i međunarodnim kongresima. Posebno je povećena stomatološkom radu sa decom, u čemu pronalazi najveći izazov i zadovoljstvo.


Kontakt: natasadpejcic@yahoo.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama