U skladu sa tim savetuje se da deca uzrasta do dve godine za pranje zuba koriste samo četkicu bez paste. Pasta za zube predstavlja pomoćno sredstvo, a glavnu ulogu u higijeni zuba zapravo ima četkica.

Zbog čega koristimo pastu?

Osnovna uloga pasti za zube je da potpomognu i povećaju mehaničko dejstvo četkice za zube u otklanjanju naslaga sa desni i zuba, kao i da prijatnim mirisom i ukusom i dezodorantnim svojstvima uklone neprijatan zadah iz usta. Protektivno svojstvo imaju paste za zube koje sadrže fluoride. Adekvatna količina fluora dovodi do povećane otpornosti detetovih zuba i pomaže u sprečavanju nastanka i razvoja karijesa. Međutim, velike količine fluorida mogu dovesti do pojave belih mrlja na zubima, oštećenja poznatijeg kao fluoroza. Može se reći da su fluoridi jedna od onih dobrih stvari, u kojima ne treba preterivati.  

Naučite dete da pravilno pere zube

Nakon pranja zuba, decu treba učiti da ispiraju usta. Obično u uzrastu oko druge godine deca budu sposobna za to, međutim taj period može varirati, tako da dete treba pratiti i proceniti njegove mogućnosti. Ispiranje je važan deo procesa pranja zuba. Pored toga što se odstranjuje pasta za zube, ispiranjem se mogu eliminisati i zaostali delići hrane. 

 

Kada dete bude savladalo proces ispiranja usta i bude sposobno da to radi, na četkicu se može  stavljati malo paste za zube sa fluoridima. Količina zubne paste koja se nanosi na četkicu trebala bi da odgovara veličini zrna graška. 

Preventivne mere

Dečije paste za zube su najčešće prijatnog mirisa i ukusa, da bi se deca privukla i podstakla na pranje zuba. Međutim upravo ta svojstva ih čine potencijalo pogodnim za gutanje od strane male dece. Zato deci do dve godine zube perite samo četkicom bez paste, vodite računa da je dete sposobno da ispere usta pre nego što krenete sa korišćenjem paste za zube, vodite računa o količini paste koju nanosite (poželja količina veličine zrna graška). Savetuje se da se zubna pasta drži dalje od male dece, van njihovog domašaja.  

Dr sc. med. Nataša Pejčić, stomatolog

Dr sc. med. Nataša Pejčić je doktor medicinskih nauka-stomatologije. Autor brojnih naučnih i stručnih radova, iz oblasti dečije i preventivne stomatologije, objavljenih u vodećim naučnim časopisima, kao i radova prezentovanih na domaćim i međunarodnim kongresima. Posebno je povećena stomatološkom radu sa decom, u čemu pronalazi najveći izazov i zadovoljstvo.


Kontakt: natasadpejcic@yahoo.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama