Ortodontske nepravilnosti predstavljaju jedno od najrasprostranjenijih oralnih oboljenja, pored karijesa i parodontopatije. Istraživanja pokazuju da su zastupljeni kod svakog drugog deteta uzrasta do 14 godina. 

Šta uzrokuje ortodontske nepravilnosti?

Ortodontske nepravilnosti su najčešće rezultat udruženog dejstva naslednih i faktora spoljašnje sredine. Nasledni faktori mogu da odrede tip nepravilnosti, a spoljašnji faktori mogu uticati na definitivni oblik i stepen ispoljenosti. 

Ukoliko postoje loše navike od velike je važnosti da se dete od njih odvikne. To ponekada može biti veoma naporno i stresno i za roditelje i za samo dete. Važno je ne omalovažavati dete, koje je steklo loše navike, ne vikati na njega. Potrebno je puno pažnje, razumevanja i strpljenja, da bi izborili sa nekim  lošim  navikama,  kao što je  npr. sisanje palca. Nekada je neophodno uključiti i pomoć psihologa. 

Kako se uspostavlja dijagnoza?

Dijagnozu ovih oboljenja postavlja ortodont, najčešće na osnovu pregleda, analize gipsanog modela zuba, rendgenskog snimka i eventualno fotografija. 

Na koji način preduprediti probleme?

Za pravilni razvoj orofacijalnog sistema najbolji stimulans predstavlja dojenje. Dojenje je od izuzetnog značaja i za celokupni razvoj deteta. 

Savetuje se da se po prestanku dojenja pređe na ishranu pomoću čaše i kašičice.

Kakve mogu biti posledice?

Ukoliko se ne saniraju na vreme, ortodontske  nepravilnosti se mogu pogoršavati. Nepravilno postavljeni zubi se teško čiste, što dovodi do razvoja karijesa, oboljenja desni i na kraju čak i gubitka zuba.

Zbog svega navedenog veoma je važno da se ove nepravilnosti uoče na vreme, jer dok traje rast i razvoj vilica može se delovati preventivno. Takođe i kasnije tokom života se može delovati terapijski i položaj zuba i razvoj vilice pravilno usmeriti.

Dr sc. med. Nataša Pejčić, stomatolog

Dr sc. med. Nataša Pejčić je doktor medicinskih nauka-stomatologije. Autor brojnih naučnih i stručnih radova, iz oblasti dečije i preventivne stomatologije, objavljenih u vodećim naučnim časopisima, kao i radova prezentovanih na domaćim i međunarodnim kongresima. Posebno je povećena stomatološkom radu sa decom, u čemu pronalazi najveći izazov i zadovoljstvo.


Kontakt: natasadpejcic@yahoo.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama