Najintenzivniji razvoj orofacijalnog sistema se dešava upravo u vreme kada su mlečni zubi prisutni u ustima. Zbog toga bi roditelji trebalo da obrate posebnu pažnju na pravilnu higijenu, i negu mlečnih zuba svoje dece.

Mlečni zubi deci omogućuju pravilno žvakanje, adekvatan govor, pravilan razvoj orofacijalnog sistema, čuvaju prostor za adekvatno pozicioniranje stalnih zuba. 

Da bi se kasnije stalni zubi razvili pravilno važno je da oralna šupljina u kojoj će nići bude potpuno zdrava.

Ukoliko su mlečni zubi zahvaćeni karijesom on se može preneti i na stalne zube, pošto karijes predstavlja infektivno oboljenje. Oštećenje mlečnih zuba detetu može prouzrokovati bol, a kasnije i probleme pri žvakanju, govoru i uopšte normalnom funkcionisanju. To sve može imati negativne posledice i na psihološki razvoj deteta. 

Zato je izuzetno važno da se svaki mlečni zub koji je zahvaćen karijesom leči. Ukoliko je neophodno, u slučajevima kada je lečenje nemoguće potrebno je takve zube izvaditi. Pogrešno je ostavljati takve zube u ustima, jer mogu štetno uticati, osim na preostale zube i okolna tkiva, i na zametke stalnih zuba i na opšte zdravlje deteta. 

Adekvatne preventivne mere predstavljaju najbolju strategiju za očuvanjem zdravlja mlečnih zuba. Potrebno je na vreme početi sa oralnom higijenom mlečnih zuba, čim se prvi mlečni zub pojavi u ustima.

Preporučuje se da se i pre pojave prvog zuba, desni čiste čistom gazom. Ono što bi svakako trebalo izbegavati je davanje deci zaslađenih napitaka, pogotovu preko flašice.

Takođe već oko prve godine se savetuje prvi pregled kod stomatologa, koji će odrediti individualni karijes rizik roditelja i deteta i na osnovu toga preporučiti preventivne mere.

Dr sc. med. Nataša Pejčić, stomatolog

Dr sc. med. Nataša Pejčić je doktor medicinskih nauka-stomatologije. Autor brojnih naučnih i stručnih radova, iz oblasti dečije i preventivne stomatologije, objavljenih u vodećim naučnim časopisima, kao i radova prezentovanih na domaćim i međunarodnim kongresima. Posebno je povećena stomatološkom radu sa decom, u čemu pronalazi najveći izazov i zadovoljstvo.


Kontakt: natasadpejcic@yahoo.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama