Dragi roditelji, uvek nam je drago kada nađemo nove načine primene jednokratnih predmeta koji uz malo mašte dobiju novu svrhu. Predstavljamo vam aktivnost koja se lako i brzo pravi.

Za pravljenje ove aktivnosti mi smo koristili praznu kutiju od čipsa na kojoj smo napravili rupu na poklopcu, odgovarajuće veličine. Kuglice smo pravili (možete uključiti i Vaše mališane u ovoj aktivnosti) od različitih materijala (cepkanje i gužvanje novina, papira, aluminijumske folije...). Zadatak mališana je da stave kuglicu u malu kutlaču (sto je veća dubina kašine/kutlače zadatak je teži) da je podignu na vrh "tube" i stave kuglicu na otvor, a zatim kutlačom da je udare i ubace
unutra.

slika1
Foto: Privatna arhiva

slika2
Foto: Privatna arhiva

slika4
Foto: Privatna arhiva

slika5
Foto: Privatna arhiva

slika6
Foto: Privatna arhiva

slika7
Foto: Privatna arhiva

Ova aktivnost će kroz igru i zabavu pomoći vašem detetu da lakše nauči, savlada, razvije i poboljša mnogo toga:

- Pažnju: Usmeravanjem pažnje na drugu osobu i na zadatak, kako bi ga do kraja izvršio.

- Razumevanje: Izvršavanje zadatog naloga.

- Motoriku: Razvijanje fine motorike kroz uzimanje loptica prstima (pincethvat), pravilno držanje kašike i izvrtanje loptice iz nje, pridržavanje tube drugom rukom kao i koordinacija oko-ruka.

- Vizuelnu percepciju: Uočavanje i imenovanje različitih boja loptica, rad na usvajanju pojma broja i uočavanje količine.

- Vizuelnu separaciju: Percepcija odnosa loptica i uočavanje razdaljine između loptica.

- Predloge: Davanjem naloga dete uočava i uči kada lopticu treba da stavi U kašiku, NA poklopac…

- Taktilnu percepciju: Kontakt sa različitim teksturama uz imenovanje meko, tvrdo, hrapavo, čupavo, glatko…

- Orijentaciju u prostoru: Uz naloge "Uzmi lopticu i stavi je gore", a zatim "Spusti lopticu dole".

- Bimanuelne aktivnosti: Vežbamo uzimanjem loptice sa jedne strane tela i prenošenjem loptice preko medijalne (središnje) linije tela na drugu stranu.

- Socijalnu interakciju: Uspostavljenje kontakta očima i održavanje zajedničke pažnje. Ovu aktivnost vaše dete može da izvodi sa svojim vršnjacima što će pozitivno uticati na njegovu socijalizaciju.

Ovom kreativnom aktivnošću sa vašim detetom možete poboljšati navedene sfere razvoja, vašim angažovanjem i spremnošću na igru i rad sa detetom izazvaćete osmeh na licima vaših mališana, jer zadovoljno dete je srećno dete.

Pročitajte i:

 

Dr Nataša D. Čabarkapa, logoped

Dr Nataša D. Čabarkapa je logoped sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom sa raznovrsnim govorno-jezičkim problemima. Dvadeset godina rada u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, podstaklo je da napiše više od 150 naučnih radova i tri monografije iz oblasti dečijeg leksikona i verbalnih asocijacija kod disfazične dece i kod dece sa normalnim govorno-jezičkim razvojem. Učestvovala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim konferencijama, ali je za nju naučni rad pratilac prakse, koju stavlja na prvo mesto. Trenutno radi u Logopedsko-edukativnom centru "Čabarkapa" koji je sama osnovala, a koji ima za cilj da,  zahvaljujući  multidisciplinarnom pristupu i udruživanjem različitih perspektiva stručnjaka, pomogne osobama sa problemima u govoru. I dalje se bavi naučnim istraživanjima, stručno se usavršava i veruje da osoba mora da kontinuirano radi na sebi da bi bila dobra u svom poslu.

Kontakt: office@logoped-drcabarkapa.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama