Dragi roditelji i mališani, osmislili smo još jednu aktivnost kroz koju na maštovit i zabavan način podstičemo pravilan razvoj dece. Sve naše aktivnosti i 'igre' su pre svega edukativne, jer je svaka od njih usmerena na određen segment razvoja koji želimo da poboljšamo i unapredimo, a kroz igru sve je i lakše i lepše.

Za ovu aktivnost vam treba špatula, bojice, olovka i sneg (stiropor ili bilo koji drugi materijal koji podseća na sneg).

Izaberite likove (dečake i devojčice) koje ćete povesti na klizanje. Kada ste napravili glavne junake koji se klizaju, nacrtajte model, odnosno putanju, koju dete treba da ponovi na snegu po zadatom modelu.


Hodamo po snegu: Zabavna igrica za decu koju možete napraviti sami. Foto: Privatna arhiva


Hodamo po snegu: Zabavna igrica za decu koju možete napraviti sami. Foto: Privatna arhiva

Kroz ovu aktivnost – praćenjem zadatih modela stvaramo osnovu za orijentaciju u prostoru i poboljšavamo je. Na ovaj način se stvara i osnova za precrtavanje oblika kao i osnova za pisanje slova i brojeva, odnosno pripremamo dete za grafomotorne aktivnosti. Ova aktivnost je dobra i za taktilnu stimulaciju i percepciju.

Koristeći različit materijal- brašno, pesak, so, ekspandirani pirinač, proso ili kombinaciju nekoliko ovih materijala, mekih i grubih, menja se stimulacija i to pozitivno utiče na detetovu taktilnu percepciju. To podstičemo ukoliko dete pravi šare svojom rukom, što je korisno i za poboljšanje spretnosti prstiju. Na ovaj način poboljšavamo i koordinacuju oko-ruka.

Bogatimo detetov rečnik pričajući o svim aktivnostima koje možemo da izvodimo na snegu, o odeći i obući koju nosimo kada je zima.

Napravite ovu aktivnost kod svoje kuće i uverite se koliko je zabavna, kreativna, a pre svega edukativna!

Pročitajte i...

Dr Nataša D. Čabarkapa, logoped

Dr Nataša D. Čabarkapa je logoped sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom sa raznovrsnim govorno-jezičkim problemima. Dvadeset godina rada u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, podstaklo je da napiše više od 150 naučnih radova i tri monografije iz oblasti dečijeg leksikona i verbalnih asocijacija kod disfazične dece i kod dece sa normalnim govorno-jezičkim razvojem. Učestvovala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim konferencijama, ali je za nju naučni rad pratilac prakse, koju stavlja na prvo mesto. Trenutno radi u Logopedsko-edukativnom centru "Čabarkapa" koji je sama osnovala, a koji ima za cilj da,  zahvaljujući  multidisciplinarnom pristupu i udruživanjem različitih perspektiva stručnjaka, pomogne osobama sa problemima u govoru. I dalje se bavi naučnim istraživanjima, stručno se usavršava i veruje da osoba mora da kontinuirano radi na sebi da bi bila dobra u svom poslu.

Kontakt: office@logoped-drcabarkapa.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama