U eri moderne tehnologije jako je bitno da dečije igre ne podrazumevaju neprestano igranje igrica na telefonu, tabletu ili računaru, kao ni prekomerno gledanje crtaća. Važno je da svom detetu osmislite igre koje će im biti zanimljive onda kada nema igrališta i druženja u školi...

Zima je godišnje doba kome se deca posebno raduju, a i u nama odraslima budi dosta kreativnosti. Jedna od zimskih radosti je i pravljenje Sneška Belića.

U LEC Čabarkapa osmišljena je aktivnost koja je zanimljiva i starijoj i mlađoj deci.

Sve što vam je potrebno su: papir, makaze, drveni štapići (špatule), lepak i bojice ili flomasteri.

Ukoliko nemate drvene štapiće možete da koristite i karton koji ćete iseći na delove iste širine i dužine.


Sneško Belić traži dugmić: Edukativna igrica po predlogu logopeda. Foto: Privatna arhiva

Na papiru nacrtajte, obojte i isecite glavu Sneška Belića, dugmiće i šerpu (šešir). Na šeširu napišite brojeve. Detetov zadatak je da na svakog Sneška stavi zadati broj dugmića. "Ovom Snešku nedostaje četiri dugmeta. Hajde izbroj i izdvoj četiri dugmeta za njega". Broj na šerpi i broj Sneškovih dugmića treba da bude isti.


Sneško Belić traži dugmić: Edukativna igrica po predlogu logopeda. Foto: Privatna arhiva

Ova aktivnost je korisna za:

- usmeravanje i održavanje pažnje,

- usvajanje pojma broja,

- prebrojavanje,

- usvajanje količine,

- finu motoriku,

- koordinaciju ruku,

- vozuomotornu koordinicaju.

Uživajte sa Vašim mališanima u zimskim danima na edukativan i kreativan način.

Pročitajte i...

Dr Nataša D. Čabarkapa, logoped

Dr Nataša D. Čabarkapa je logoped sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom sa raznovrsnim govorno-jezičkim problemima. Dvadeset godina rada u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, podstaklo je da napiše više od 150 naučnih radova i tri monografije iz oblasti dečijeg leksikona i verbalnih asocijacija kod disfazične dece i kod dece sa normalnim govorno-jezičkim razvojem. Učestvovala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim konferencijama, ali je za nju naučni rad pratilac prakse, koju stavlja na prvo mesto. Trenutno radi u Logopedsko-edukativnom centru "Čabarkapa" koji je sama osnovala, a koji ima za cilj da,  zahvaljujući  multidisciplinarnom pristupu i udruživanjem različitih perspektiva stručnjaka, pomogne osobama sa problemima u govoru. I dalje se bavi naučnim istraživanjima, stručno se usavršava i veruje da osoba mora da kontinuirano radi na sebi da bi bila dobra u svom poslu.

Kontakt: office@logoped-drcabarkapa.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama