Prošla je jesen... Stigla je zima, godišnje doba koje nosi mnogo praznika i snega, čija čarolija obraduje svako dete. Godišnja doba su zanimljiva tema koja nam pomaže da sa mališanima učimo o različitim stvarima.

Sada je pravo vreme da uočimo promene koje se dešavaju oko nas i da sa decom učimo o godišnjim dobima. Pričamo im kako se ona smenjuju, da svako ima svoje karakteristike, zajedno ih opisujemo što detaljnije, učimo koje ide pre, a koje ide posle, koje biljke rastu kada je leto, a koje kada je zima, kakvo je vreme, šta rade ljudi a šta životinje.

Logopedski tim dr Nataše D. Čabarkape je osmislio aktivnost kojom deca uče godišnja doba.

Smenu godišnjih doba smo prikazali na jednom drvetu jabuke. Ono nam je hrabro pokazalo kako svake godine kada dođe leto ponovo rađa plod iako svake zime ostaje golih grana. Na ovaj način razgovaramo o karakteristikama svakog doba.

Kada počinjemo da učimo o godišnjim dobima, uvek krećemo od aktuelnog godišnjeg doba.  U logopedskom centru je u ovom slučaju to bila jesen.


Učimo godišnja doba: Edukativna aktivnost za razlikovanje proleća, leta, jeseni i zime. Foto: Privatna arhiva

Tada govorimo o njenim karakteristikama, kako lišće menja boju i opada, da često pada kiša i duva vetar. Grane ostaju gole i kada je zima pokriva ih sneg. Kada je proleće, priroda se budi, na drveću cveta behar i grane počinju da zelene. Kada dođe leto stižu nam razni ukusni plodovi, voće koje beremo sa našim roditeljima, sekama, bakama.


Učimo godišnja doba: Edukativna aktivnost za razlikovanje proleća, leta, jeseni i zime. Foto: Privatna arhiva


Učimo godišnja doba: Edukativna aktivnost za razlikovanje proleća, leta, jeseni i zime. Foto: Privatna arhiva

U skladu sa uzrastom deteta opisi godišnjih doba mogu biti sve složeniji. Možemo da učimo kakvu obuću i odeću nosimo kada je hladno ili toplo, šta jedemo i pijemo, šta radimo kada je leto/zima... Na ovaj način širimo znanje, bogatimo rečnik, učimo redoslede, bogatimo i proširujemo govorni iskaz, vežbamo opis slike.

Pročitajte i...

 

Dr Nataša D. Čabarkapa, logoped

Dr Nataša D. Čabarkapa je logoped sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom sa raznovrsnim govorno-jezičkim problemima. Dvadeset godina rada u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, podstaklo je da napiše više od 150 naučnih radova i tri monografije iz oblasti dečijeg leksikona i verbalnih asocijacija kod disfazične dece i kod dece sa normalnim govorno-jezičkim razvojem. Učestvovala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim konferencijama, ali je za nju naučni rad pratilac prakse, koju stavlja na prvo mesto. Trenutno radi u Logopedsko-edukativnom centru "Čabarkapa" koji je sama osnovala, a koji ima za cilj da,  zahvaljujući  multidisciplinarnom pristupu i udruživanjem različitih perspektiva stručnjaka, pomogne osobama sa problemima u govoru. I dalje se bavi naučnim istraživanjima, stručno se usavršava i veruje da osoba mora da kontinuirano radi na sebi da bi bila dobra u svom poslu.

Kontakt: office@logoped-drcabarkapa.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama