Bliže nam se novogodišnji i božićni praznici, a to je period godine u kome se trudimo da kod naših mališana podstaknemo kreativnost, a ujedno i njihov razvoj.

Predlažemo vam kako da uz malo mašte i materijala koji imate u kući spojite novogodišnje čarolije i vežbanje pojma broja i količine.

Od materijala vam trebaju olovka, bojice, lepak i čaše.

Sa detetom možete da osmislite koje životinje, junake ili likove ćete nacrtati. Na ovaj način podstičemo dečije mišljenje, a njegove ideje zajedno sprovodimo u delo.

Nacrtajte omiljenog junaka svog deteta i odaberite njegovu hranu. Mi smo izabrali zeke i šargarepe i Deda Mraza koji jede kolače. Na svakom crtežu napišite jedan broj.


Foto: Privatna arhiva

Zatim pitajte dete koji je to broj. Ukoliko dete ne zna brojeve Vi mu pročitajte i kažite: "Ovaj zeka hoće da pojede četiri šargarepe. Daj mu četiri šargarepe". Tokom ove aktivnosti, uvek kažite i pokažite detetu količinu izdvajanjem prstiju šake.


Foto: Privatna arhiva

Ova aktivnost je korisna za:

- usvajanje količine,

- prepoznavanje brojeva,

- usvajanje brojeva,

- koordinaciju oko-ruka,

- produžavanje i usmeravanje pažnje,

- finu motoriku.

Pročitajte i...

Dr Nataša D. Čabarkapa, logoped

Dr Nataša D. Čabarkapa je logoped sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom sa raznovrsnim govorno-jezičkim problemima. Dvadeset godina rada u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, podstaklo je da napiše više od 150 naučnih radova i tri monografije iz oblasti dečijeg leksikona i verbalnih asocijacija kod disfazične dece i kod dece sa normalnim govorno-jezičkim razvojem. Učestvovala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim konferencijama, ali je za nju naučni rad pratilac prakse, koju stavlja na prvo mesto. Trenutno radi u Logopedsko-edukativnom centru "Čabarkapa" koji je sama osnovala, a koji ima za cilj da,  zahvaljujući  multidisciplinarnom pristupu i udruživanjem različitih perspektiva stručnjaka, pomogne osobama sa problemima u govoru. I dalje se bavi naučnim istraživanjima, stručno se usavršava i veruje da osoba mora da kontinuirano radi na sebi da bi bila dobra u svom poslu.

Kontakt: office@logoped-drcabarkapa.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama