U 21. veku nas je zadesio virus korona, koji je napravio pandemiju širokih razmera. Naterao nas je da malo više vodimo računa o svome zdravlju. Takođe nas je naterao da nosimo maske, vizire, da se ne grlimo, da se ne ljubimo, da pravimo distancu među sobom.

Najbolji način zaštite od raznih oboljenja i virusa jeste redovno pranje ruku. Ova navika se kod dece uči od malih nogu.

Najefikasniji način da se spreči širenje nekih zaraznih oboljenja jeste da redovno peremo ruke.

Danas, 15. 10. 2020. je Svetski dan čistih ruku, a logopedski tim naše stručne saradnice dr Nataše D. Čabarkape osmislio je aktivnost koja na interaktivan način objašnjava kako se virus prenosi i ukazuje na značaj redovnog pranja ruku i čistoće.

Deca pre početka svakog tretmana obavezno peru ruke.

Ruke moraju da se pravilno peru. Pored sapuna, vode i asepsola postoji pravilo kako se peru ruke.

Neka deca vole vodu i sapun, a nekima to ne prija, zato je važno deci na što lakši način objasniti im pravilno pranje ruku. 


Foto: Privatna arhiva

Pročitajte i...

Dr Nataša D. Čabarkapa, logoped

Dr Nataša D. Čabarkapa je logoped sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom sa raznovrsnim govorno-jezičkim problemima. Dvadeset godina rada u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, podstaklo je da napiše više od 150 naučnih radova i tri monografije iz oblasti dečijeg leksikona i verbalnih asocijacija kod disfazične dece i kod dece sa normalnim govorno-jezičkim razvojem. Učestvovala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim konferencijama, ali je za nju naučni rad pratilac prakse, koju stavlja na prvo mesto. Trenutno radi u Logopedsko-edukativnom centru "Čabarkapa" koji je sama osnovala, a koji ima za cilj da,  zahvaljujući  multidisciplinarnom pristupu i udruživanjem različitih perspektiva stručnjaka, pomogne osobama sa problemima u govoru. I dalje se bavi naučnim istraživanjima, stručno se usavršava i veruje da osoba mora da kontinuirano radi na sebi da bi bila dobra u svom poslu.

Kontakt: office@logoped-drcabarkapa.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama