Omiljena poslastica svakog deteta u letnjim mesecima je zasigurno sladoled i svako dete ima omiljen ukus. Njemu se svako raduje pa je, sasvim razumljivo, ova aktivnost posebno zanimljiva deci. Pričamo o sladoledu, o različitim ukusima i pravimo maštovite kombinacije koje deca sama osmišljaju.

Stručni tim logopedskog centra napravio je jedan kornet i mnoštvo različitih kugli od raznih boja i materijala. Pravi se lako, a stimulišu se različite i brojne oblasti razvoja deteta.


Napravi sladoled po svojoj meri - logopedska igra za stimulisanje razvoja dece. Foto: Privatna arhiva

Ova aktivnost se izvodi na više načina u zavisnosti od toga šta želimo da stimulišemo, kao i od sposobnosti i uzrasta mališana. Detetu možete dati model po kom će da napravi isti sladoled ili mu zadajte verbalni nalog, na primer - Prvo stavi crvenu kuglu sladoleda, zatim zelenu i na kraju narandžastu kuglu. Na ovaj način se vežba verbalna memorija, a ukoliko mu pokažete model pa ga sklonite, vežba se vizuelna memorija.


Napravi sladoled po svojoj meri - logopedska igra za stimulisanje razvoja dece. Foto: Privatna arhiva

Ova aktivnost je posebno važna za praćenje vizuelnih redosleda (šta je pre, a šta posle). Ukoliko je dete starije, možete povećati broj kugli ili umesto boje govoriti ukuse koje te boje predstavljaju (crvena-jagoda, zelena-kivi, bela-vanila). Deci je posebno zanimljivo ako ih pustimo da sami naprave svoj sladoled. Tako dobijamo šansu da uđemo u dečiji svet mašte i da ga stimulišemo da proširi svoju priču (postavljajte mu pitanja kao što su: Od čega je taj sladoled?, Koje je boje?, Kakvog je ukusa?, Da li je hladan ili topao?, Kada ga jedemo?, Koliko ima kugli?). Mogućnosti su brojne.

Kroz ovu aktivnost stimulišemo:

- vizuelnu percepciju i pretraživanje

- taktilnu percepciju

- praćenje redosleda

- vizuelnu i auditivnu memoriju

- pažnju

- kategorije (boje, ukusi, voće)

- količinu

- predloge (na, ispod, iznad, gore, dole)

- bogaćenje rečnika

Dr Nataša D. Čabarkapa, logoped

Dr Nataša D. Čabarkapa je logoped sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom sa raznovrsnim govorno-jezičkim problemima. Dvadeset godina rada u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, podstaklo je da napiše više od 150 naučnih radova i tri monografije iz oblasti dečijeg leksikona i verbalnih asocijacija kod disfazične dece i kod dece sa normalnim govorno-jezičkim razvojem. Učestvovala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim konferencijama, ali je za nju naučni rad pratilac prakse, koju stavlja na prvo mesto. Trenutno radi u Logopedsko-edukativnom centru "Čabarkapa" koji je sama osnovala, a koji ima za cilj da,  zahvaljujući  multidisciplinarnom pristupu i udruživanjem različitih perspektiva stručnjaka, pomogne osobama sa problemima u govoru. I dalje se bavi naučnim istraživanjima, stručno se usavršava i veruje da osoba mora da kontinuirano radi na sebi da bi bila dobra u svom poslu.

Kontakt: office@logoped-drcabarkapa.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama