U našem centru je osmišljena nova novogodišnja kreativna aktivnost koja vam može pomoći da sa svojim detetom provedete vreme kvalitetno i kreativno.

Proces pravljenja senzornog novogodišnjeg poklona:

1. Na hamer papiru proizvoljne veličine nacrtajte paketić ili poklon u kome su različiti oblici na štapićima (u našem slučaju srca i zvezdice). Prilikom crtanja možete aktivirati i vašeg mališana koji bi ovim postupkom uvežbavao geometrijske oblike i razvijao grafomotoriku.

2. Pronađite zajedno sa detetom različite materijale i pripremite ih, npr: vata, dugmići, cevčice, slamčice (mekše i tvrđe), kuglice (od papira, celofana, ukrasnog papira, kupite ih ili napravite od mekane vunice)- što više različitih materijala to više taktilne stimulacije i zabave!


Kreativne aktivnosti sa decom Foto: Logopedsko edukativni centar Čabarkapa

3. Za štapiće koristite različite trakice i dajte detetu da meri kolika je dužina potrebna a zatim i da seče makazama i uvežbava korišćenje istih (ukoliko je adekvatnog uzrasta za to). Možete kupiti različite zvončiće kako bi podsticali i auditivnu stimulaciju. Koristite papire sa šljokicama, rupičaste, sa neravninama… Jako je bitna kombinacija različitih boja koje će dete da imenuje i uklapa, jer je vizuelna stimulacija sastavni deo našeg kreativnog poklona.

4. Dozvolite detetu da samostalno osmisli gde bi šta stavilo i koji materijal bi gde iskoristilo, uz minimalno usmeravanje, jer bi ovo trebalo da bude njegov rad i ponos.

Učinite svoje dete srećnim i budite ponosni na njegov i svoj trud!

Srećni praznici!

Pogledajte u galeriji postupak pravljena ovog originalnog novogodišnjeg poklona!

Dr Nataša D. Čabarkapa, logoped

Dr Nataša D. Čabarkapa je logoped sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom sa raznovrsnim govorno-jezičkim problemima. Dvadeset godina rada u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, podstaklo je da napiše više od 150 naučnih radova i tri monografije iz oblasti dečijeg leksikona i verbalnih asocijacija kod disfazične dece i kod dece sa normalnim govorno-jezičkim razvojem. Učestvovala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim konferencijama, ali je za nju naučni rad pratilac prakse, koju stavlja na prvo mesto. Trenutno radi u Logopedsko-edukativnom centru "Čabarkapa" koji je sama osnovala, a koji ima za cilj da,  zahvaljujući  multidisciplinarnom pristupu i udruživanjem različitih perspektiva stručnjaka, pomogne osobama sa problemima u govoru. I dalje se bavi naučnim istraživanjima, stručno se usavršava i veruje da osoba mora da kontinuirano radi na sebi da bi bila dobra u svom poslu.

Kontakt: office@logoped-drcabarkapa.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama