Igra ima važnu ulogu u detetovom upoznavanju sveta koji ga okružuje. Dete kroz igru usvaja motorne i jezičke veštine, razvija komunikaciju, proširuje upotrebu jezika, izražava emocije, razvija koncentraciju, maštu i kreativnost. Ukoliko posmatramo dečiju igru možemo da dobijemo uvid u njegovo viđenje sveta, u njegove potrebe, njegovo izražavanje emocija.

Pomoću ove igre, dete razvija rečnik, komunikaciju, pažnju, radnu memoriju, kao i socijalne, emocionalne, lingvističke i intelektualne sposobnosti.

Pomoću novogodišnje družine dete može da igra različite uloge, čime će da stvori privremenu nestvarnu sliku, koja ne mora bude odraz realnosti. Deca dodeljuju uloge likovima iz ove družine, pri čemu moraju da osmisle priču, prate redosled događaja u priči, imaju konstruktivni dijalog sa drugom osobom, i upamte uloge i temu cele priče.

Nikada nemojte smatrati igru vašeg deteta besmislenom. Kroz igru uloga dete može lakše da iskaže potisnute emocije i eventualne teškoće sa kojima se susreće, koje drugačije možda ne bi moglo da iskaže.


Foto: Logopedsko edukativni centar Čabarkapa

Sve što vam je neophodno za pravljenje ove družine je jedan deblji karton na kom ćete iscrtati različite likove (naši su u duhu praznika), makaze i skalpel sa kojim ćete izrezati rupice za prstiće.

Kako je kroz igru sve lakše, osmislite i vi vašu priču i uživajte sa svojom decom.

U galeriji potražite upustvo za izradu ove preslatke družine!

Dr Nataša D. Čabarkapa, logoped

Dr Nataša D. Čabarkapa je logoped sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom sa raznovrsnim govorno-jezičkim problemima. Dvadeset godina rada u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, podstaklo je da napiše više od 150 naučnih radova i tri monografije iz oblasti dečijeg leksikona i verbalnih asocijacija kod disfazične dece i kod dece sa normalnim govorno-jezičkim razvojem. Učestvovala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim konferencijama, ali je za nju naučni rad pratilac prakse, koju stavlja na prvo mesto. Trenutno radi u Logopedsko-edukativnom centru "Čabarkapa" koji je sama osnovala, a koji ima za cilj da,  zahvaljujući  multidisciplinarnom pristupu i udruživanjem različitih perspektiva stručnjaka, pomogne osobama sa problemima u govoru. I dalje se bavi naučnim istraživanjima, stručno se usavršava i veruje da osoba mora da kontinuirano radi na sebi da bi bila dobra u svom poslu.

Kontakt: office@logoped-drcabarkapa.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama