Bliže nam se novogodišnji praznici i pravo je vreme da iskoristimo duh praznika na kreativan način za razvoj deteta.

U našoj logopedskoj radionici osmislili smo kreativnu aktivnost za vas.

Da biste napravili ovu neobičnu jelku potreban je: veliki hamer papir zelene boje, papiri različitih boja i tekstura, šarene kuglice, jedan štap, konopac, lepak i makaze. Prvo treba da isečete hamer papir u obliku jelke. Izmerite veličinu loptica kako bi mogle da prođu kroz otvore. Zatim nacrtajte 8 krugova, od kojih ćete 5 iseći, a 3 ne. Od papira različitih boja izrežite takođe 8 krugova, nešto većih, kako bi mogli da prekriju otvore kroz koje će prolaziti loptice. Krugove zalepite preko otvora tako da mogu da se otvaraju na gore. Sa zadnje strane zalepite nešto čime biste mogli da fiksirate jelku za štap (ovde je korišćen konopac). Zatim je fiksirajte za štap i jelka je spremna. Jelku možete da ukrasite po želji. Savet: štap možete da fiksirate za kutiju kako bi stajalo uspravno i kako bi kuglice mogle da upadaju u nju kada ih dete probaci kroz krug.

Detetu dajte nalog, npr. uzmi plavu loptu i nađi odgovarajući krug (ukras) kroz koji možeš da je ubaciš. Ovom aktivnošću dete razvija:

→ pažnju: usmerava pažnju na zadatak i na drugu osobu (deljena pažnja)

→ bimanuelne aktivnosti: koristi obe ruke pri izvršavanju zadatka i prenosi loptice preko središne linije tela na suprotnu stranu

→ vizuelnu percepciju: uočavanje i imenovanje različitih boja loptica

→ razumevanje: razvija razumevanje naloga

→ usvaja pojmove ima-nema

→ usvaja pojmova gore-dole: ukrasi su gore na jelci, loptice su dole na podu ili žuti ukras je gore plavi je dole

→ taktilna percepcija: razlikuje materijale od kojih su napravljene kugle, ukrasi, na jelci

→ grubu motoriku

→ koordinaciju oko-ruka

→ orjentaciju u prostoru: uz naloge "uzmi lopticu iz kutije, sa poda...", "ubaci je kroz krug"...

→ predloge

→ pojam količine

→ socijalnu interakciju: učestvuje u zadatku zajedno sa drugim osobama, ostvaruje kontakt pogledom.

U galeriji pogledajte detaljan postupak za pravljenje "Interaktivne" jelke.

Dr Nataša D. Čabarkapa, logoped

Dr Nataša D. Čabarkapa je logoped sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom sa raznovrsnim govorno-jezičkim problemima. Dvadeset godina rada u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, podstaklo je da napiše više od 150 naučnih radova i tri monografije iz oblasti dečijeg leksikona i verbalnih asocijacija kod disfazične dece i kod dece sa normalnim govorno-jezičkim razvojem. Učestvovala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim konferencijama, ali je za nju naučni rad pratilac prakse, koju stavlja na prvo mesto. Trenutno radi u Logopedsko-edukativnom centru "Čabarkapa" koji je sama osnovala, a koji ima za cilj da,  zahvaljujući  multidisciplinarnom pristupu i udruživanjem različitih perspektiva stručnjaka, pomogne osobama sa problemima u govoru. I dalje se bavi naučnim istraživanjima, stručno se usavršava i veruje da osoba mora da kontinuirano radi na sebi da bi bila dobra u svom poslu.

Kontakt: office@logoped-drcabarkapa.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama