Poslednjih godina roditelji trpe ogroman pritisak i imaju mnoštvo obaveza, kako oko posla, tako oko doma i porodice. Situacija se dodatno "komplikuje" kada počne da se priblizava prvi razred. Zbunjeni mnoštvom informacija, šta bi dete trebalo da zna pre polaska u školu, čini se da roditelji počnu da pripremaju dete čim proslavi šesti rođendan.

Kako bismo umanjili njihov stres i brigu, pitali smo našu stručnu saradnicu, logopeda Natašu D. Čabarkapu, šta je to što je zaista neophodno da dete zna pre polaska u prvi razred.

"Živimo u modernom dobu gde deca već sa polaskom u vrtić znaju jedan strani jezik, znaju da koriste tablet, znaju da koriste mobilne telefone, a u školu dolaze naučena da čitaju i pišu, što nije neophodno", kaže dr Čabarkapa.

Pre škole važno je da je dete usvojilo analizu i sintezu glasova, odnosno da kada mu kažete reč "SAD", da zna koje je prvo, koje drugo, a koje treće slovo; kada mu kažete, odnosno spelujete, K-U-Ć-A, da ono zna šta ste mu vi rekli; takođe, važno je da zna pravilno da drži olovku i da je ovladalo vremenima, na primer, da zna da vam odgovorina pitanje:"Šta mi radimo ujutru?".

A zbog čega je važno da dete ove stvari savlada i na šta još roditelji treba da obrate pažnju, objašnjava logoped Nataša D. Čabarkapa.

Pogledajte:

Tekst: Milana Petrović

Dr Nataša D. Čabarkapa, logoped

Dr Nataša D. Čabarkapa je logoped sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom sa raznovrsnim govorno-jezičkim problemima. Dvadeset godina rada u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, podstaklo je da napiše više od 150 naučnih radova i tri monografije iz oblasti dečijeg leksikona i verbalnih asocijacija kod disfazične dece i kod dece sa normalnim govorno-jezičkim razvojem. Učestvovala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim konferencijama, ali je za nju naučni rad pratilac prakse, koju stavlja na prvo mesto. Trenutno radi u Logopedsko-edukativnom centru "Čabarkapa" koji je sama osnovala, a koji ima za cilj da,  zahvaljujući  multidisciplinarnom pristupu i udruživanjem različitih perspektiva stručnjaka, pomogne osobama sa problemima u govoru. I dalje se bavi naučnim istraživanjima, stručno se usavršava i veruje da osoba mora da kontinuirano radi na sebi da bi bila dobra u svom poslu.

Kontakt: office@logoped-drcabarkapa.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama