Neka ove godine pripreme za uskršnje praznike budu i zabavne i korisne za dečiji razvoj. Izaberite različit kreativni i edukativni materijal kako bi podstakli kako govorno-jezički, tako i psihomotorni i socioemocionalni razvoj. 

Za ove aktivnosti su vam potrebni papiri u boji, tempere, bojice, flomasteri, lepak, makaze, drvena jaja, jaja od stiropora, različiti senzorni materijali (aluminijumska folija, peruške, perlice, mekane, čupave loptice i sl.). 

Za aktivnost koja je korisna za vežbe oralne praksije su vam potrebna drvena jaja, tempere i flomasteri. Obojite jaja različitim bojama, a zatim nacrtajte različite pokrete usana i jezika. Detetov zadatak je da uzima jedno po jedno jaje i imitira nactrane pokrete. 

Foto: Logopedsko edukativni centar Čabarkapa

Za aktivnost koja je korisna za stimulaciju senzomotorike su vam potrebna jaja, lepak i različiti materijali. Dete četkicom treba da nanese lepak na jaje, a zatim lepi materijale koje ste pripremili (jedan materijal na jedno jaje). Kada se jaja osuše, detetu postavite zadatak da zatvori oči, a zatim da uzima jedno po jedno jaje i opisuje šta dodiruje. 

Za aktivnost koja je korisna za izražavanje i prepoznavanje emocija su vam, takođe, potrebna jaja, tepmere i flomasteri. Zajedno sa detetom obojite jaja, a zatim flomasterom nacrtajte izraz lica koji predstavlja određenu emociju (sreću, tugu, ljutnju i sl.). Detetu dajte zadatak da uzme jaje i prepozna o kojoj emociji se radi, a zatim da vam ispriča kada se ono osećalo tako i da opiše situaciju. 

Foto: Logopedsko edukativni centar Čabarkapa

Prepustite se mašti i uživajte u čarima prazničnog raspoloženja!

Kako radionica može da izgleda, ali i još originalnih ideja za ukrašavanje jaja potražite u galeriji:

Dr Nataša D. Čabarkapa, logoped

Dr Nataša D. Čabarkapa je logoped sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom sa raznovrsnim govorno-jezičkim problemima. Dvadeset godina rada u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, podstaklo je da napiše više od 150 naučnih radova i tri monografije iz oblasti dečijeg leksikona i verbalnih asocijacija kod disfazične dece i kod dece sa normalnim govorno-jezičkim razvojem. Učestvovala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim konferencijama, ali je za nju naučni rad pratilac prakse, koju stavlja na prvo mesto. Trenutno radi u Logopedsko-edukativnom centru "Čabarkapa" koji je sama osnovala, a koji ima za cilj da,  zahvaljujući  multidisciplinarnom pristupu i udruživanjem različitih perspektiva stručnjaka, pomogne osobama sa problemima u govoru. I dalje se bavi naučnim istraživanjima, stručno se usavršava i veruje da osoba mora da kontinuirano radi na sebi da bi bila dobra u svom poslu.

Kontakt: office@logoped-drcabarkapa.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama