Logopedsku radionicu i vežbaonicu smo osmislili zbog toga da sve pisane tekstove o razvoju govora, jezika, razumevanju govora, pokaznom gestu, razvoju glasova, bogaćenju rečnika, savladavanju školskih problema, počnete praktično da primenjujete. 


Foto: Logopedsko-edukativni Centar "Čabarkapa"

Nacrtajte na papir različite pojmove (koji se mogu svrstati u više različitih kategorija) i dve kese koje ćete obojiti različitim bojama. Zadatak deteta je da izrezane pojmove imenuje, a zatim ubaci u odgovarajuću kesu u zavisnosti od toga da li pripada određenoj kategoriji ili ne. U našem primeru, dete treba da ubaci u crvenu kesu ono što se jede (odnosno pripada kategoriji hrane), a ono što se ne jede stavlja u plavu kesu.

U nastavku tražite od deteta da pojmove iz kategorije hrane razvrsta tako da voće stave u crvenu kesu, a povrće u plavu.  Vi možete biti kreativni i smisliti neke druge (obuća, odeća, prevozna sredstva…). Ovom aktivnošću dete vežba izvršavanje naloga, usvaja boje, razvija analizu i sintezu, usvaja ili vežba kategorije, predlog U, pažnju i finu motoriku.


Foto: Logopedsko-edukativni Centar "Čabarkapa"

Druga aktivnost je kako da, na zanimljiv način, sa detetom koje je savladalo kategoriju voće, učite gde koje voće raste. Na papiru nacrtajte drvo, travu, žbun, vinovu lozu, a na drugom papiru nacrtajte i isecite voće. Detetu dajte zadatak da na odgovarajuće mesto stavi određeno voće, u zavisnosti gde ono raste. Dok to radi razgovarajte sa detetom tako što ćete mu postavljati pitanja vezana za voće (Koje je boje? Šta može da se pravi od njega? i sl.).

Osim za utvrđivanje kategorije voća i učenja gde koje voće raste, ova aktivnost je korisna za bogaćenje rečnika, koordinaciju oko ruka, vizuelnu percepciju, određivanje prostornih odnosa (u prirodi i na papiru).

 

Logoped sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom sa raznovrsnim govorno-jezičkim problemima.

Dr Nataša D. Čabarkapa, logoped

Dr Nataša D. Čabarkapa je logoped sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom sa raznovrsnim govorno-jezičkim problemima. Dvadeset godina rada u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, podstaklo je da napiše više od 150 naučnih radova i tri monografije iz oblasti dečijeg leksikona i verbalnih asocijacija kod disfazične dece i kod dece sa normalnim govorno-jezičkim razvojem. Učestvovala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim konferencijama, ali je za nju naučni rad pratilac prakse, koju stavlja na prvo mesto. Trenutno radi u Logopedsko-edukativnom centru "Čabarkapa" koji je sama osnovala, a koji ima za cilj da,  zahvaljujući  multidisciplinarnom pristupu i udruživanjem različitih perspektiva stručnjaka, pomogne osobama sa problemima u govoru. I dalje se bavi naučnim istraživanjima, stručno se usavršava i veruje da osoba mora da kontinuirano radi na sebi da bi bila dobra u svom poslu.

Kontakt: office@logoped-drcabarkapa.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama