Pre nego što počnu da se rade vežbe za grafomotoriku neophodno je uraditi procenu grafomotrnih sposobnosti. Procena zavisi od uzrasta deteta. Testovi koji se koriste za procenu grafomotornih sposobnosti su Test za procenu vizuelne percepcije i Test za procenu kvaliteta lineacije. Osim toga potrebno je da se oceni kako dete drži olovku i kakav trag olovke ostavlja na papiru. 

U nastavku teksta ćemo napisati vežbe grafomotorike koje možete da radite sa decom kako bi bili spremni za pisanje. 

Pripreme za sam čin grafomotorike možete početi aktivnostima sa šlagom ili penom, tako što ćete na mušemu ili sto sipati penu, razmazati rukama tako da bude ravnomerno raspoređeno i da liči na tablu za pisanje. Dete može celim šakama da pravi različite oblike ili prstima da iscrtava krugove, kose i horizontalne linije, crta Čiča Glišu. Na ovaj način dete vežba mišiće šake koji su mu potrebni za pisanje.


Foto: Privatna arhiva

Bockalice različitih veličina mogu pomoći detetu da pravilnije drži olovku. Krenite sa krupnijim pa kada vidite da je dete savladalo, pređite na sitnije. Bockalice može da ređa po boji, pravi od njih kućicu, različite oblike.


Foto: Privatna arhiva

Uzmite perle različite veličine i dajte detetu da napravi ogrlicu, odnosno da ih naniže na kanap. Za manje dete (oko 3 godine) krupnije perle, a za starije dete (oko 6-7 godina) koristite sitnije (manjih dimenzija).

Ako primećujete da vaše dete nepravilno drži olovku, ne ostavlja adekvatan trag linije na papiru (previše slab ili previše jak) ili ako, i pored vašeg vežbanja sa detetom, ne vidite napredak u njegovim grafomotornim sposobnostima obratite se stručnjacima (logopedu i reedukatoru psihomotorike) koji će da procene grafomotrne sposobnosti. Na osnovu te procene će dati plan tretmana koji je najbolji za vaše dete. 

Pogledajte u galeriji koje vežbe možete da radite sa decom predškolskog uzrasta:

Dr Nataša D. Čabarkapa, logoped

Dr Nataša D. Čabarkapa je logoped sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom sa raznovrsnim govorno-jezičkim problemima. Dvadeset godina rada u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, podstaklo je da napiše više od 150 naučnih radova i tri monografije iz oblasti dečijeg leksikona i verbalnih asocijacija kod disfazične dece i kod dece sa normalnim govorno-jezičkim razvojem. Učestvovala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim konferencijama, ali je za nju naučni rad pratilac prakse, koju stavlja na prvo mesto. Trenutno radi u Logopedsko-edukativnom centru "Čabarkapa" koji je sama osnovala, a koji ima za cilj da,  zahvaljujući  multidisciplinarnom pristupu i udruživanjem različitih perspektiva stručnjaka, pomogne osobama sa problemima u govoru. I dalje se bavi naučnim istraživanjima, stručno se usavršava i veruje da osoba mora da kontinuirano radi na sebi da bi bila dobra u svom poslu.

Kontakt: office@logoped-drcabarkapa.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama