2. Vežbe za razvoj dinamičke ravnoteže (u pokretu):

Hodanje po liniji

Na pod zalepite krep traku, tako da dete ima dovoljno prostora da napravi barem pet koraka. Prvi put je dovoljno da dete isprati traku, krupnim ili sitnim koracima. Teži zadatak zahteva da dete pri prelaženju trake spaja prste zadnje noge sa petom prednje noge. Na taj način se smanjuje oslonac, teže je održati ravnotežu, ali baš zato je ova vežba korisna. Kada dete može lepo da održava ravnotežu dok hoda unapred, uvežbavajte isto to samo da dete hoda unazad. 

Hodanje po osmici

Postavite dve stolice dovoljno razmaknute da dete može da prođe između njih i da ih obilazi formirajući osmicu. Ovu aktivnost možete da izvodite raširenih ili spuštenih ruku, naginjući glavu (kao kada se oponaša let aviona).

Skakanje

Postavite obručeve, meke puzle ili nešto u šta dete može da uskoči. Prvo neka skače spojenih nogu, unapred, tako da uskoči u svaki obruč. Zatim neka proba da to uradi krećući se unazad. Skakanje na jednoj nozi je nešto zahtevnije i zato je odlično za razvoj ravnoteže. Kao i u prethodnoj vežbi, izvodite je prvo unapred, a onda unazad. Ovde možete i da se igrate poznate igre „Školice“ (skakanje i saginjanje na jednoj ili dve noge pogoduje razvoju ravnoteže i spretnosti).  Vežbe na lopti

Lopte koje se najčešće koriste u pilatesu pružaju dosta mogućnosti. Dok je dete malo, možete ga postaviti da leži potrbuške na lopti, a zatim ga kotrljajte napred-nazad i desno-levo. Možete ga staviti i u sedeći položaj, a onda ga naginjati u raznim smerovima. Sa decom posle četvrte godine možete da vežbate da se sami održe na lopti u položaju na stomaku, leđima ili boku. Neka probaju da dohvate prste dok sede na lopti, a zatim se izviju unazad i probaju da dodirnu pod (ako im je potrebno, pridržite im noge). 

Zaobilaženje prepreka

Postavite po sobi razne igračke ili predmete oblih ivica koje će moći da zaobiđe, stolice ispod kojih će moći da se provuče, predmete koje će moći da preskoči. 

Ako primetite da i nakon datih vežbi dete i dalje ima mučnine dok se vozi, ne može da stoji na jednoj nozi ili neki drugi problem, pravi način da pomognete detetu je da se obratite stručnjaku (reedukatoru psihomotorike) koji će pomoći i vama i vašem detetu da zajedno rešite problem. Ako dete, pored problema sa ravnotežom, ima neki od poremećaja govora i jezika, logoped i reedukator psihomotorike su ti koji će zajedno da stimulišu razvoj govora.

Logoped sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom sa raznovrsnim govorno-jezičkim problemima.

Dr Nataša D. Čabarkapa, logoped

Dr Nataša D. Čabarkapa je logoped sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom sa raznovrsnim govorno-jezičkim problemima. Dvadeset godina rada u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, podstaklo je da napiše više od 150 naučnih radova i tri monografije iz oblasti dečijeg leksikona i verbalnih asocijacija kod disfazične dece i kod dece sa normalnim govorno-jezičkim razvojem. Učestvovala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim konferencijama, ali je za nju naučni rad pratilac prakse, koju stavlja na prvo mesto. Trenutno radi u Logopedsko-edukativnom centru "Čabarkapa" koji je sama osnovala, a koji ima za cilj da,  zahvaljujući  multidisciplinarnom pristupu i udruživanjem različitih perspektiva stručnjaka, pomogne osobama sa problemima u govoru. I dalje se bavi naučnim istraživanjima, stručno se usavršava i veruje da osoba mora da kontinuirano radi na sebi da bi bila dobra u svom poslu.

Kontakt: office@logoped-drcabarkapa.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama