Šest konkretnih stvari koje bi trebalo da preduzmete kako biste zaštitili sebe i decu od koronavirusa:

1. Ne pipajte lice i perite što češće ruke sapunom - to je najvažnije

Prilikom pranja ruku, uvek pre birajte sapun jer alkohol isušuje kožu i ubija prirodne probiotike.

2. Unosite dodatne vitamine

Kako bi podigli imunitet i tako se zaštitili od aktuelnog virusa, potrebno je pojačati unos vitamina. 

Evo koji vitamini su neophodni i u kojim dnevnim dozama:

Vitamin C 2-3 g na dan, deca 1g 

Cink 15 mg na dan

Vitamin D 4000 ij (internacionalnih jedinica) na dan - odrasli, 2000 ij deca

Vitamin A 1000-1500 ij na dan

3. Ne idite u kafiće, bioskope, teretane...

Ovo se podrazumeva. Takođe, zaboravite i na sve bliske kontakte, na grljenje i ljubljenje.

4. Jedite zdravu hranu 

Jako je važno izbegavati šećer, testo i brzu hranu (koju uglavnom i jedemo kad je kriza), već bi trebalo u ishranu uneti što više povrća i voća.

5. Mislite pozitivno

Panika uništava imuni sistem, te smo onda podložniji virusu. Zato, razmišljajte pozitivno.

6. Ne gledajte vesti 

Probajte da ne pričate mnogo o virusu, kako se panika i stres ne bi preživljavali po sto puta. Puštajte relaksirajuću muziku, najbolje klasiku, kako bi podigli frekvencije koje su niže (negativnije) kada smo izloženi stresu.

I čuvajte svoje stare - roditelje, bake, deke. Ne izlažite ih opasnosti, nemojte im dozvoljavati da idu u prodavnice, a kada ih posećujete ne idite direktno kod njih sa posla, iz prodavnice ili iz gradskog prevoza.

Sve novosti i proverene savete u vezi sa koronavirusom potražite na:

Dr Biljana Uzelac, specijalista pedijatrije

Dr Biljana Uzelac je specijalista pedijatrije iz Čikaga sa 15 godina iskustva kako iz pedijatrije tako i polja integrativne medicine. Pored klasične (alopatske) medicine bavi se homeopatijom, nutricionizmom i lečenjem biljem. Vlasnica je privatne pedijatrijske klinike "Green Pediatrics” (zelena pedjatrija) koja je poznata širom Amerike po jedinstvenom pristupu lečenju - ne leče bolesti već ljude koji su bolesni. Na ovoj poznatoj klinici kombinuje se znanje zapadne medicine sa kineskom medicinom, akupunkturom, homeopatijom, energetskom medicinom, reikijem, ajurvedom, nutricionizmom, meditacijom i ostalim naukama lečenja da bi se dobio jedinstven, specifičan plan lečenja za svaku bebu, dete, roditelja. "Bolesti se ne ponašaju isto kod svake osobe i stoga je princip zelene pedijatrije da se leči svaka osoba za sebe i na specifičan način, a ne bolest", ističe dr Biljana.

Dr Uzelac takođe predaje u internacionalnoj školi za homeopatiju i obučava studente i druge doktore kako da na što neinvazivniji, prirodniji način dođu do izlečenja pacijenata i, još važnije, kako da održavati svoje zdravlje i ne razboljevati se. Poseban interes pridaje kuvanju i nutricionizmu. Autorka je i kuvara "Green Lunch Box” u kojem su recepti za zdrave obroke kako za decu tako i za celu porodicu. 

Kontakt: doctor@greenpediatrics.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama