Zabluda je da vaške vole prljavu kožu glave i da su rezervisane samo za siromašne i nehigijenske grupacije. Zaraza tim insektima isto tako nema nikakve veze sa čistoćom domaćinstva. Drugim rečima, javljaju se i u uslovima visokih higijenskoh standarda.

Vaš glave je sitni insekt koji živi na vlasištu i hrani se krvlju sa poglavine sitnim ubodima. Ženke polažu jaja (gnjide), koje nastane koren kose, a iz gnjide nastane odrasla vaš za oko nedelju dana i na taj način se dalje povećava broj krvopija u kosi.

Simptomi

Vašljivost se manifestuje svrabežom koji se javlja usled iritacije kože od uboda i izlučevina vaške. Vaške u kosi ne prenose nikakve bolesti, međutim, intenzivno češanje može da dovesti do eksorijacije i ranica na koži, gde može nastati i sekundarna infekcija.


Foto: Profimedia

Lečenje

Paraziti se lako šire u kolektivu, pa i kod članova porodice. Srećom, postoje lekovi koji veoma efikasno ubijaju vaške. Postupak istrebljenja sprovodi se specijalnim gelovima i šamponima po uputsvu (Gamex i sl.) ili posipanjem specijalizovanim praškastim supstancama, koje se ostave preko noći da bi se paraziti gustim češljem lakše eliminisali. 

Ipak, nijedno sredstvo ne uklanja jajašca, odnosno gnjide. Pri otklanjanju gnjida potrebni su vam češalj i šnale (kako biste lakše razdvajali kosu), činija, naočare za čitanje ili lupa, dobro svetlo i mokra kosa. Provlačite češalj čitavom dužinom kose u svim pravcima,od korena do krajeva i tako svaki pramen. Nakon svakog provlačenja očistite češalj tako što ćete ga umočiti u činiju sa sapunjavom vodom ili ga obrišite peškirom. Nastavite sa iščešljavanjem sve dok se na češlju više ne zadržavaju gnjide. Dobro očišćene pramenove kose uvijte i odvajajte šnalom na drugu stranu. Poželjno je i kosu oprati u toploj zakišeljenoj vodi da bi se gnjide lakše odlepile sa vlasišta. Kod većih imfestacija preporučuje se šišanje. 

Potrebno je neverovatno strpljenje u borbi sa ovim dosadnim parazitima, ali bez očajavanja, jer je pobeda uvek na kraju vaša.

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama