Limfni čvorovi su prva linija odbrane od napadača tj.infekcija kod dece. S obzirom da su raspoređeni u čitavom telu, oni sakupljaju raspadne produkte iz organizma, odnosno, prečišćavaju limfu. 

Šta uzrokuje uvećanje limfnih čvorića i kada je potrebno posetiti lekara?

Mnoga deca imaju tzv. limfatičnu konstituciju, te su žlezdice, najčešće na vratu, prisutne od rođenja i ne treba im pridavati veći značaj.

Bezazlene infekcije, najčešće virusnog porekla, mogu biti uzrok povećanja limfnih žlezda vrata - može sve proći bez temperature, te se i one spontano, nakon nekoliko dana povlače. Potpuno su bezbolne i lako pokretne.

Bakterijske infekcije praćene temperaturom i upalom krajnika mogu dati uvećanje podviličnih žlezda. Najčešći uzrok su streptokokne infekcije grla, mada i druge bakterije mogu biti uzrok. Tada je svakako potrebno uraditi briseve i primeniti odgovarajuću antibiotsku terapiju, nakon čega se žlezde povlače.

U poslednje vreme, česta infekcija kod dece je i infektivna mononukleoza koju izaziva Epštajn-Barov virus. Ona izaziva uvećanje većeg broja limfnih žlezda, pre svega na vratu, a nekad i u preponama i pazušnim jamama. Klinička slika kod mlađe dece je lakša, potrebno je mirovanje a u slučaju komplikacija na jetri i slezini treba uraditi i laboratorijske nalaze (provera transaminaza).

Nekada i posledica vakcinacije (na primer, nakon vakcine MMR), može biti uvećanje parotidnih (zaušnih) žlezda koje traje od sedam do 14 dana. To je samo prolazna reakcija, otoci se povlače spontano.

Autoimuna oboljenja takođe mogu dovesti do uvećanja limfnih žlezda. Bojazan roditelja izaziva perzistirajuća limfna žlezda koja može biti uvećana, crvena, bolna i fiksirana. Na sreću, maligniteti su retki. U svakom slučaju, potrebno je uraditi osnovnu laboratorijsku dijagnostiku i javiti se svom lekaru koji će pregledom proceniti da li je neophodna i konsultacija hematologa.

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama