Febrilne konvulzije (fras) se najčešće javljaju u uzrastu od šest meseci do pet godina. Uglavnom nisu povezane sa infekcijama mozga. 

Šta uzrokuje fras?

Febrilne konvulzije se javljaju kao reakcija nezrelog dečijeg mozga na nagli skok ili povećanje telesne temperature. Za svakog roditelja ovo stanje izgleda dramatično, ali je, na sreću, prolaznog karaktera. 

Kako prepoznati fras?

Akutni atak izgleda tako što dete naglo ukoči pogled, prevrne oči - očne jabučice ne reaguje na pozive, počne da se trese i drma rukama i nogama. Nije neobično da dete tada krklja i teško diše, a na momente deluje kao i da prestaje da diše. Napadi prestaju spontano nakon pet ili 10 minuta. Ukoliko potraju duže potrebno je pozvati hitnu pomoć. . 

Na koji način bi roditelji trebalo da reaguju?

U panici se često čine greške, pa se dete drmusa, poliva vodom, nasilno otvaraju detetova usta i slično. Roditelj pre svega mora biti priseban kako bi postavio dete u bočni položaj i sprečio zapadanje jezika, aspiraciju povraćenog sadržaja (ako se desi), kao i mehaničko povređivanje deteta (na primer, dete može udariti glavicom o pod). 

Lek za febrilne konvulzije je Diazepam rektiola koja se detetu istisne iz tubice u čmar. Dete se raskomoti, polako smiri i aplikuje se lek. 

Kako sprečiti febrilne konvulzije?

Osnov sprečavanja ponovljenog napada frasa su lekovi za snižavanje temperature -Brufen i Paracetamol. 

Koje su neželjene posledice frasa?

Febrilne konvulzije najačešće spontano prolaze nakon pet godina. Ako se dete pravilno psihomotorno razvija, male su šanse da pređu u epilepsiju. 

Komplikovaniji slučajevi ipak moraju biti pod kontrolom dečijeg neurologa kako bi se pravilno dijagnostikovali, odnosno, ispitali uz pomoć EEG-a, skenera ili magnetne rezonance.

 

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama