Kraniosinostoza je zapravo defekt koji može da nastane još u maminom stomaku gde se prerano zatvore šavovi između kostiiju bebine lobanje. Usled toga mogu nastati različiti deformiteti lobanje.

Uzroci

Ovaj poremećaj može biti genetski ali i posledica različitih loših životnih navika u trudnoći, poput pušenja. Značajni faktori su i mnoge metaboličke bolesti.

Simptomi

Neke kraniosinostoze ne uzrokuju poremećaj razvoja mozga već mogu biti uočljive na rođenju (specifičan izgled lobanje). Neke od njih pored deformacije lobanje mogu ograničiti i rast mozga i dati neurološke poremećaje. Najčešća komplikacija je intrakranijalna hipertenzija. Od ostalih komplikacija može se javiti i strabizam i atrofija vidnog živca.

- Koronarna kraniosinostoza (glava proširena bočno, visok svod lobanje )

Dijagnoza

Roditelji na rođenju, nešto kasnije mogu primetiti rano zatvaranje velike fontanele i neobičan oblik glave. Često se javi i prisustvo koštane gredice. Naravno da su to znaci koje već prilikom prvih pregleda uočavaju i lekari. Dijagnostički treba uraditi rentgen lobanje a po potrebi i CT glave. 

Terapija

Najčešća terapija je hiruška (u smislu negde samo estetske korekcije) ili u smislu sprečavanja komplikacija intrakranijalnog pritiska i oštećenja vida i sluha.

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama