Uzroci nastanka infekcije kod novorođenih beba

Predisponirajući faktori za nastanak neonatalnih infekcija su brojni. Prevremeni porođaj, rano prskanje vodenjaka, razne infekcije kod majke (infekcije porođajnih puteva streptokokam, kandidom...), komplikovane procedure lečenja bebe (kateteri, intubiranja i slično), mogu dovesti do nastanka infekcija i komplikacija kod novorođenih beba.

Infekcije mogu nastati za vreme trudnoće ili po rođenju. 

Infekcije beba pre rođenja

Kongenitalne infekcije najčešće izazivaju toksoplazma, rubeola, herpes virus, citomegalo virus i drugi. Razvoj beba koje su inficirane još u maminom stomaku, može biti otežan (intrauterini zastoj rasta, slabo napredovanje), a može doći i do prevremenog rođenja.

Pregledi 

Jako je važno pravilno uzeti anamnezu majke o početku i toku trudnoće: abortusi (mogući uzroci), problemi sa sterilitetom, preležane infekcije u trudnoći, uzimanje lekova, kontakt sa mačkama i psima, pojava bilo kakvih simptoma nekog oboljenja u trudnoći žene koje su profesionalno izložene toksinima ili infekciji i slično.

Pored redovnih analiza i EHO pregleda, potrebno je uraditi i tzv. TORCH test majke i deteta (toksoplazma, O-sifilis, hepatitis B, varičela zoster, rubella, CMV, herpes simpleks virus).

Infekcije nakon rođenja bebe

Stečene infekcije imaju često iznenadan početak sa pogoršanjem opšteg stanja (više o tome u članku: Neonatalna sepsa). Mogu se ispoljiti i kao meningitis, infekcije urinarnog trakta, upala pluća, infekcija kostiju i zglobova, infekcije kože i slično.

Novorođenče je s obzirom na oskudan imunitet vrlo sklono razvoju akutnih infekcija i rano prepoznavanje u ovakvim situacijama je dragoceno za uspešno lečenje.

Kako sprečiti infekcije kod novorođenčadi?

Zdrave životne navike, pravilna ishrana i umerena fizička aktivnost trudnica, dobra kontrola eventualnih komplikacija i hroničnih bolesti u trudnoći, preduslov su za rođenje zdravog deteta.

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama