Kao i varičela, ova bolest detinjstva je u većini slučajeva bezazlena (skoro svi se sećamo preležanih boginja u ranom uzrastu). Ona ima svoj prirodni tok - od stadijuma vezikule (podseća na bubuljicu ispunjenu seroznim sadržajem), pa do stadijuma kraste kada dete mora biti strpljivo, kako ne bi ostali duboki ožiljci.

Međutim, zbog virulentnosti i superinfekcija, moguće je da se ovo obolenje ponekada iskomplikuje. Mogu se javiti respiratorni problemi, ali se najčešće, usled nesnosnog svraba i češanja, bolest komplikuje stvaranjem ranica na površini kože, koje su idealan put da stafilokoke i streptokoke uđu u organizam.

U svakom slučaju, za vreme trajanja bolesti jako je bitna lična higijena i kupanje (nehigijena i crveni končić nisu od velike pomoći). Krečno mleko sa mentolom ili anestezinom je odlično za tretiranje promena na koži, dok su za negu genitalija odlične cink vitaminske kreme. U slučaju komplikacija potrebno je pratiti promene i javiti se svom lekaru koji ce po potrebi uključiti i antibiotsku terapiju.

Iskustvo je pokazalo da je nakon preležane varičele moguć pad trombocita (naročito u uzrastu od tri godine), te je poželjno nakon bolesti (period inkubacije od 21 dan) uraditi krvnu sliku detetu.

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama