Intolerancija mlečnog sećera se na prvi pogled može pomešati sa alergijom na kravlje mleko, te bi iz tog razloga mame, koje primete neke od navedenih simptoma trebalo da se odmah jave lekaru i na taj način pomognu svom mališanu da normalno napreduje. 

Šta uzrokuje laktoznu intoleranciju?
Nepodošenje laktoze se često javlja kod beba kao posledica nedostatka enzima za varenje šećera koji se nalazi u mlečnim proizvodima (tzv. enzima laktaze u tankom crevu). Problemi se mogu ispoljiti odmah po rođenju, odnosno, posle prvog mlečnog obroka, kada se radi o urođenom nepodnošenju laktoze. Ona može biti i stečena, što je čest slučaj kod prevremeno rođenih beba.

Kako se postavlja dijagnoza?
Simptomi netolerancije na laktozu su vrlo karakteristični i počinju ubrzo po uzimanju mlečnog obroka. Javlja se nadimanje (nadut, distendiran trbuh), karakteristične prolivaste, penušave, kisele stolice, kao i gasovi i grčevi (nekada se mogu pomešati sa fiziološkim grčevima). Bebe su jako uznemirene, a bolovi u trbuhu se pojačavaju. Dete polako i gubi na telesnoj težini i slabo napreduje. Zbog konstantnih kiselih proliva, učestali su i uporni perianalni ojedi. 

Danas se nepodnošenje laktoze može dokazati uz pomoć brojnih testova.

Kako se leči netolerancija na laktozu?
Lečenje se sastoji u odgovarajućoj, nemlečnoj ishrani, a umesto humanog i kravljeg mleka bebi se daje sojino mleko ili ono bez laktoze. Na ovakvoj dijeti stolica se brzo normalizuje, a dete nastavlja da dobija na telesnoj rezini.

 

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama