Pelenski osip se počinje crvenilom u predelu bebinih genitalija, butinica i oko stomaka, ali se ubrzo mogu javiti i ljuspasti delovi kože, ranice, pustulice. Ako se ogole veće površine, nastanu “čitave plaze” koje su pogodne za razvoj bakterija i gljivica.

Zbog čega se javlja pelenski osip?

Sama pelena upije mokraću, ali se na njoj zadrži stolica. Neke bebe su osetljivije, te se problemi mogu javiti već nakon sat vremena od iritacije kože.

Kako pomoći bebi u kućnim uslovima?

Ovakve promene vole vlagu pa se što pre treba rešiti pelena. Veće bebe mogu češće biti i bez pelene, a nekad je potrebno “posušiti” predeo genitalija (blago i iz daleka, čak i uz pomoć fena). Ovako osušenoj koži najviše pogoduju kreme sa visokim dodatkom cinka. 

Kada je potrebno lečenje?

Ukoliko to ne pomogne, treba se javiti pedijatru ili dermatologu koji će pregledom ustanoviti da li se naknadno nadovezala bakterijska ili gljivična infekcija.

Osim lične higijene i izbegavanja različitih sapuna i šampona (najbolje posavetovati se sa svojim pedijatrom), potrebno je često presvlačiti dete. Nekad je neophodno staviti ojedeni predeo u blagi rastvor hipermangana, dobro posušiti upaljenu regiju i u tankom sloju, na suvu kožu, dva do tri puta dnevno naneti odgovarajuću kremu (ukoliko je infekcija gljivična mazati Nistatin ili Daktanol, a ako su u pitanju bakterije Gentamicin, Hloramfenikol i slične masti). Nakon saniranja infekcije, potrebno je negovati bebinu kožu Pantenolom ili Jekodermom (Znjeko).

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama