Zimsko vreme i boravak na planini imaju neprocenjiv značaj za zdravlje, ali je to u isto vreme i period u kojem vladaju različite virusne infekcije i prehlade. Za vreme hladnih dana, moguće je i pogoršanje već postojećih hroničnih oboljenja (naročito respiratornih organa).

Lekovi za obaranje telesne temperatura

Povišena temperatura je najčešći problem u pedijatrijskoj praksi, te su lekovi za obaranje temperature (koji se istovremeno koriste i za smirenje bolova) prvi koje treba spakovati. Uglavnom to je sirup Brufen ili Paracetamol. Mala deca uobičajeno koriste ovakvu formulaciju leka, školsko dete, teže od 40 kg, može koristiti tabletiranu formu Brufena od 200 ili 400 mg ili tabletu Paracetamola od 500 mg.

Ovakvi lekovi se daju najčešće u razmaku od šest časova, a nekada se, zbog visoke febrilnosti (temperature veće od 39 C), taj interval može smanjiti i na četiri sata.

Odojčad i mala deca mogu koristiti ove lekove i u obliku supozitorija (čepića) – Febricet, Eferalgan, Miralgin. Oni su korisni naročito kada dete iz nekog razloga ne može uzeti lek ili povraća. Preporuka je da se na put ponese i jedno i drugo (sirup i čepići).

Kapi za nos

Zapušen nos jako smeta deci. Svako duže zadržavanje sekreta u nosnoj sluznici nosi rizik za potencijalnu upalu uha, ždrela ili čak bronhija. Sastavni deo apoteke mogu biti sledeće kapi: Adrianol T, Nafazol, Fiziomer, Operil P, Marisol i slično. Svakako je dobra preporuka i samo ispiranje fiziološkim rastvorom.

Lekovi protiv alergija

Alergije nisu retke ni u ovom period. Pošto su to najčešće akutna stanja, lek treba brzo primeniti. Potrebno je da imate neki od sirupa: Presing, Aerius ili sirup Ksizal.

U zimskom periodu moguće je da mala deca, nesvesno, iz već postojećeg sekreta iz nosa prenesu infekciju i na oko, te nije loše imati i antibiotske kapi (Neodeksacin, Gentokulin) i antibiotske masti za oči (npr. jednopostotni Hloramfenikol)

Preparati za nadoknadu tečnosti i elektrolita

Povraćanje i dijareja (proliv) se mogu desiti i na zimovanju i često je dovoljno detetu dati elektrolite pa da mu bude bolje. Treba poneti kesice Humane elektrolita, Rehidranta ili Orosala koji na poleđini imaju uputstvo za pripremu (obično u pola litra prokuvane vode rastvoriti kesicu) i pojiti dete kašičicom na 5-10 minuta.

Probiotici – sadrže "dobre" i korisne bakterije koje regulišu crevnu floru. Mogu se dati u slučaju dijareje ili uz primenu antibiotika. Na tržištu je široka paleta (Probiotik kapsule, Lineks, Liobif ampule, Bacilacic, Infantis i slično).

Prva pomoć kod povreda

Ako dete nezgodno padne ili se na neki način povredi potrebno je imati za svaki slučaj i gel za prvu obradu rane, sterilnu gazu i flastere. U slučaju blažih povreda na snegu (sankanje, skijanje, klizanje) pri padu potrebno je pored leka protiv bolova (Bufen, Paracetamol) imati i lokalni gel (Fastum, Diklofen), kao i elastični zavoj kao prvu pomoć do eventualne intervencije lekara (ortopeda).

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama