Kožica na glaviću (prepucijum) kod dečaka većim delom pokriva sam vrh glavića (glansa), te mi lekari najčešće upravo tražimo bris ovog područja, kada sumnjamo na infekciju ove regije.

Fimoza

Kada ne postoji mogućnost prevlačenja prepucijuma preko glansa, radi se o poremećaju koji se zove fimoza.

U prvoj detetovoj godini to je fiziološka fimoza, koja ne pravi veće probleme, te ne treba insistirati na prevlačenju kožice. Nasilno povlačenje može izazvati ragade (pucenje i krvarenje kožice). Međutim, ukoliko dete ima učestale infekcije ili otežano mokri (u tankom mlazu), potrebno je javiti se lekaru.

Popularno je i vrlo uspešno lečenje blažih fimoza steroidnim mastima, kod komplikovanijih slučajeva potrebna je hirurška intervencija.

Balanitis 

Upala same kože vrha glavića naziva se balanitis, a ukoliko je upaljen i sam prepucijuma radi se o balanopostitisu. 

Najčešće nastaje kao posledica urinarnih infekcija, preterane upotrebe sapuna i nehigijene (naročitito kod dece u pelenama).

Dete sa ovim problemom je uznemireno, plačljivo, razdražljivo, otežano mokri i žali se na peckanje. Na glansu postoji otok i crvenilo, često ima i gnojnog iscedka. 

Kod balanitisa pomažu tople obloge, ponekad je potrebno uključiti i antibiotike, a u težim slučajevima potrebni je složenije lečenje, po savetu urologa.

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama