Slepljene male usne kod devojčica, odnosno sinehije vulve, sve su učestaliji problem u pedijatrijskoj praksi, koji roditelji često i ne primete, već se otkrije na sistematskom pregledu.


Dečja ginekologija: Intimni svet devojčica

S obzirom da se radi o "nezgodnom mestu", roditelji su često zbunjeni i uplašeni.

Šta uzrokuje sinehije vulve?

Problem slepljenih malih usana najčešće se javlja kod devojčica uzrasta od dve do pet godina i to kao posledica preteranog pranja genitalija ili nelečenih dugotrajnih upala sluzokože.

Pročitajte i... Saveti pedijatra: Kako se neguju polni organi kod devojčica

Delimično ili potpuno slepljene male usne kod devojčica zatvaraju prostor vaginalnog ulaza, te dete otežano mokri. Ove promene mogu biti praćene i ekcemima ili kandidijazom u predelu genitalija. Stanje dodatno mogu da pogoršaju druga oboljenja koja izazivaju izrazitu suvoću genitalne regije.

Kako prepoznati ovaj problem?

Dete je uznemireno, plačljivo, stiska noge, suzdržava se od mokrenja jer je ono bolno i neprijatno. Obično ispusti samo par kapi mokraće.

Potrebno je svakako javiti se pedijatru koji će proceniti o kakvom problemu je reč i isključiti urinarnu infekciju, na osnovu potrebnih analiza (urin, urinokultura, bris vulve). Vrlo je važno dobro proceniti stanje i takođe isključiti retke pojave, kao što je agenezija vulve i druge poremećaje u formiranju genitalnih organa.

Kako lečiti i prevenirati sinehije vulve?

Ako su priraslice lakše, prostor se lakše oslobađa. Nekada je potrebno uključiti estrogenske masti da bi promene omekšale i lakše se razdvojile. Složenije slučajeve obavezno uputiti ginekologu koji radi sa decom. Kod najtežih slučajeva potrebna je hirurška intervencija.

Prevencija je svakako nega genitalija, uz manju upotrebu vlažnih maramica i sapuna - dovoljno je pranje mlakom vodom. Takođe, potrebno je blagovremeno lečiti postojeće infekcije vulve i negovati ih blagim neutralnim matima (pantenol, jekoderm).

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama