U svetu 371 milion ljudi boluje od dijabetesa, dok u Srbiji taj broj iznosi 670 hiljada, od čega je 4 hiljade dece i 1500 mališana mlađih od 14 godina.

Šta uzrokuje dijabetes?

Povećanje koncentracije šećera u krvi je posledica nedovoljne količine insulina u krvi. Kod dece je to uglavnom propadanje beta ćelija pankreasa koje ga proizvode.

Kako prepoznati dijabetes?

Prvi znaci su tzv. polidipsija, poliurija, polifagija, odnosno pojačana žeđ, mokrenje i povećano uzimanje hrane. Neretko se dijabetes slučajno otkrije na rutinskoj kontroli krvi.

Kako se leči dijabetes?

Kod dece, nažalost, jedino je moguće davanja leka (insulina) putem iglica ili pena (tzv.penkala). Doze određuju pedijatri - endokrinolozi, uz redovne kontrole izabranih lekara, odnosno pedijatara. 

Vrlo je važna potpora i dobra edukacija cele porodice kako bi dete nastavilo normalan život i ostale aktivnosti. Na razvoj bolesti utiče i genetska predispozicija, gojaznost, nepravilna ishrana, stres. Dobra kontrola omogućava normalizaciju glikemije i kontrolu bolesti.

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama