Za vreme leta, veoma su česte upale spoljašnjeg ušnog kanala (upala spoljašnjeg uha) kod dece.

Zbog čega nastaju infekcije uha?

Infekcija se razvija na početku ušnog kanala, a vlaga, odnosno uticaj vode, samo pogoduje prodoru bakterija i gljivica i doprinosi da se one brže šire i razmnožavaju.

Upala srednjeg uha
Kada je reč o upali srednjeg uha, dete uz ove simptome (naročito bebe), mogu imati oslabljen apetit, povraćanje, dijareju i pojačanu sekreciju iz nosa. Zato nije loše uvek imati fiziološki rastvor i kapi za nos koje će sprečiti širenje sekreta na uho. Više o... Upala srednjeg uha kod dece - simptomi i lečenje


Dodatno "češanje uha" kada se svrab javi kao početni simptom, se ne preporučuje jer korišćenje štapića može dovesti do manje mehaničke povrede kroz koju će lako prodreti različiti mikroorganizmi i iskomplikovati infekciju.

Kako da ih sprečite?

Zato se preporučuje da se, po izlasku iz vode (bazena, mora), deci peškirom lagano i nežno posuše i izbrišu ušne školjke.

Ako je već došlo do infekcije, kod lakših slučajeva dovoljno je da kod sebe imate i primenite kapi za uši, ili ako na spoljnom uhu već postoji neka ranica, potrebno je naneti antibiotsku mast. Deci koja su sklona upali uha se ne preporučuje da rone.

Ako krenu komplikacije u vidu jakog bola, posebno na dodir, ako uho "procuri" ili dete dobije temperaturu, obavezno se treba javiti lekaru u mestu boravka. Lekar će proceniti da li se radi o gnojnoj upali uha i da li je potrebno uvesti antibiotik, kao i lek protiv bolova.

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama