Infektivna mononukleoza se često javlja kod dece i adolescenata. Prenosi se uglavnom bliskim kontaktom, najčešće pljuvačkom, pa se još i naziva "bolest poljupca". Izazivač je specifični virus nazvan Epstajn Bar.

Dijagnoza

Glavne karakteristike koje bi trebalo povezati u jednu celinu, kada sumnjamo na ovo oboljenje, su: angina, povišena temperatura, uvećanje limfnih žlezda. Iskusan lekar na pregledu često otkrije i uvećanje jetre i slezine.

Dijagnostički su jako bitne laboratorijske analize, naročito povećanje transaminaza (AST).

Simptomi

Sam početak bolesti može proći neopaženo, dok su nekada simptomi jako izraženi. Kod školske dece bolest zna da traje i duže nego kod predškolaca, naročito ako se komplikuje uvećanjem jetre i slezine.

Mononukleoza počinje malaksalošću, glavoboljom, bolovima u mišićima, nadimanjem trbuha, a kod manje dece, slab apetit je jedna od čestih najava ove bolesti.

Nakon desetak dana od pojave prvih simptoma, javljaju se veći problemi, kao što su: gušobolja, uvećane crvene tonzile sa beličastim naslagama, tačkasto krvarenje na nepcima, lakunarna angina, temperatura raste do 39 C, javlja se jeza i drhtavica, ubrzo nastaje generalizovani otok limfnih žlezda (naročito podviličnih i vratnih).

Oko 50 odsto mališana ima i uvećanu slezinu, a manji deo i uvećanu jetru, te je potrebno i ultrazvučno praćenje ovih organa za vreme bolesti.

Oporavak

Lečenje je simptomatsko, a ponekada je potrebno uključiti i antibiotike zbog prisustva beta hemolitičkog streptokoka grupe A, uz obavezno mirovanje do normalizacije stanja.

Infektivna mononukleoza kod većine dece se nakon dve do četiri nedelje završi izlečenjem, kod nekih je potrebno nešto duže mirovanje dok se jetra i slezina ne vrate na normalne vrednosti (potrebno je izbegavati fizičke aktivnosti naročito zbog rupture slezine).

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama