Svaka nova namirnica u ishrani beba predstavlja za nju novi izazov. Iako u početku neke bebe rado prihvataju nove ukuse, druge nisu baš zadovoljne ovom promenom - pljuju i vraćaju ponuđenu hranu, te se mame odmah obeshrabre. To naravno ne znači da je hrana neukusna i bljutava, već da je to njihov način privikavanja i učenja. Iz tog razloga, novu hranu treba ponovo ponuditi mališanima posle nekoliko dana, laganano i strpljivo.

So u ishrani beba
Bareno povrće, kasnije i uvedeno meso, imaju svoju konzistenciju i prirodni ukus koji je sasvim prihvatljiv za bebu, te dodaci soli ovakvoj hrani nisu potrebni. Same namirnice imaju u sebi dovoljnu količinu natrijuma te je nepotrebno dodatno opteretiti bebine bubrege, koji su još uvek nedovoljno razvijeni. Zato je, zapravo, majčino mleko najoptimalnija hrana za bebu do šest meseci starosti, jer ima najmanje potrebnu količinu natrijuma koja ne opterećuje bebine bubrege.

Uvođenjem nemlečne ishrane, svaka od ovih namirnica ima u sebi određenu količinu ovog elektrolita te je nepotrebno dodavati kuhinjsku so (natrijum hlorid). Dovoljna količina u prvoj godini je gram dnevno, a kasnije do treće godine do 2 grama za jedan dan. O ovome treba naročito voditi računa u porodicama gde već postoji genetska predispozicija za oboljenje bubrega i povišen krvni pritisak.

Šećer u ishrani beba
Kad je reč o šećeru, već je bebinom organizmu potrebna glukoza koja se normalno sintetiše unošenjem žitarica, voća, mleka... Ona je naročito korisna za razvoj moždanih funkcija. Već se na nekim flašicama može naći upozorenje da previše šećera može izazvati tzv. cirkulatorni karijes - jako kariozni tek iznikli mlečni zubi.

Sa šećerima treba biti oprezan i zbog sve veće razvijenosti gojaznosti kod dece i pojave sećerne bolesti. Dakle, nije potrebno dodavati sećere u ishranu beba, a kasnije je važno ograničiti unos - do 5 grama na 100g hrane.

Mnogi misle da je med zdrava zamena za šećer. Međuti, med se ne preporučuje u ishrani dece do godinu dana! Pre svega zbog oboljenja koje se zove botulizam (u medu se mogu naći spore bakterije clostridium botullinum).

Ovo su samo neki od saveta za zdravu ishranu beba. Ako sami pripremate hranu svojoj bebi, unos šećera i soli je direktno pod vašom kontrolom. Stvaranjem zdravih navika u ovom uzrastu vodi ka zdravim principima u daljem odrastanju.

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama