Alergijski rinitis je simptomatski poremećaj nosa, odnosno specifično zapaljenje nosne sluznice nastalo nakon izlaganja alergenu. Bolesti koje su često udružene sa alergijskim rinitisom su astma i rinitis.

Oblici alergijskog rinitisa
Razlikujemo povremen - koji traje manje od četiri nedelje, i stalan alergijski rinitis.

Simptomi
Alergijski rinitis se javlja iznenada i kod zdravog deteta. Obimna sekrecija, zapušen nos, svrab i kijanje su česti simptomi ovog poremećaja.

O blažem obliku govorimo kada dete normalno obavlja sve dnevne aktivnosti - bavi se nesmetano sportom, normalno spava, bez problema funkcioniše u vrtiću i školi.

Umereno težak oblik je kada se dete, usled otežanog disanja na nos, često budi, ima poremećaj sna, nervozno je i razdražljivo, gubi koncentraciju i ima probleme sa učenjem (kod školaraca).

Alergeni

Šta sve izaziva alergiju? Kod kuće to su grinje, sekret domaćih životinja, insekti i slično.

Na otvorenom česti alergeni su poleni korova, raznih trava, buđ. Zagađivači iz vazduha (izduvni gasovi, smog, ozon, sumpor dioksid) takođe mogu uticati na pojavu alergija, a i duvanski dim bi obavezno trebalo pridodati tom spisku. 

Druge udružene bolesti koje se mogu javiti sa alrgijskim rinitisom su sinuzitis i konjuktivitis.

Dijagnoza i lečenje

Zlatni standard pri pomoći detetu je svakako opsežna anamneza (porodična posebno), ispitivanje alergena (putem kožnih proba i Phadiathop infant testa - putem krvi). 

Lečenje se ogleda u izbegavanju alergena (ako je ikako moguće), zatim promenom specifične imunoterapije i lekova (antihistaminici: Xyzal, Aerius, Presing, te specifični sprejovi za nos: Nasonex, Avamys, Nasalese). Dužina trajanja terapije treba da bude pod kontrolom lekara.

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama