Normalna telesna temperatura, merena aksilarno (ispod miške), je do 37°C, odnosno do 37,5°C, kada se meri rektalno. Od čega roditelji najviše strepe?
U praksi se pokazalo da najveći broj roditelja najviše plaši febrilnih konvulzija, dok jedan broj strahuje od upale pluća, drugi najviše strepe od hospitalizacije i drugih komplikacija.


Visoka temperatura najčešće predstavlja najavu neke infekcije - virusne ili bakterijske. Zapravo, to je znak da se telo (imuni sistem) bori sa uzročnicima.

U većem broju slučajeva temperatura spontano prođe i završi se bez komplikacija.

Kako postupiti?

Potrebno je da dete obavezno rashladite, a evo i kako:

1. Obucite mu laganu pamučnu odeću (bodi ili majca i gaćice/pelena, bez čarapica). Nemojte ga uvijati u ćebad, već ga samo prekrijte tankim pamučnim čaršavom.

2. Okupajte ili istuširajte dete mlakom vodom i posušite ga ubrusomSatistika o upotreba antipiretika u Srbiji
Među formulacijama leka veći broj roditelja bira sirup za svoje školsko dete, a manji procenat koristi tablete. Takođe, roditelji najčešće slušaju savete pedijatra o odgovarajućoj dozi leka. Njih oko 20 odsto daje lek pri temperaturi od 37 stepeni, ali je znatno veći broj edukovanih roditelja koji lek primenjuju samo kada je temperatura iznad 38,5 stepeni.


3. Razblažite 70-procentni alkohol sa malo vode i nežno izmasirajte dete (iako je ova metoda nepopularna, mislim da je značajno koristiti je).

Upotreba lekova

Na našem trižištu postoje dve vrste lekova za skidanje temperature kod dece - preparati u vidu paracetamola (Eferalgan, Paracet, Panaterm, Febricet, Miralgin) i ibuprofena (Brufen, Ibuprofen).

Lek se primenjuje samo kada je temperaura iznad 38,5 stepeni. Bebama mlađim od šest meseci ne treba davati Brufen, već Paracetamol. Može se dati kao sirup ili kao supositorija (čepić).

Brufen i Paracetamol se mogu kombinovati kod visokih febrilnosti. Razmak između primene leka treba da je šest sati, ali, ukoliko je neophodno, naizmenično se može davati na četiri sata. Ako je temperatura uporna, svakako se treba javiti pedijatru koji će obaviti potrebne analize krvi i urina (KKS,LF,CRP,URIN), pregledati dete i odrediti neophodnu terapiju.

Veoma je važno napomenuti da se deci ne daju salicilati (Andol, Anbol, Aspirin), jer mogu dovesti do teških komplikacija, kao što je recimo Rejov sindrom.

Odlazak kod lekara

Ako se i temperatura ne obori na vreme, postoji opasnost od nastanka febrilnih konvulzija (dete je zgrčeno, ukočenog pogleda ili se trese). Tada ga što pre treba odvesti lekaru.

Uloga lekara (pedijatra) je da na pravovremeno edukuje roditelje o rizicima koje nosi febrilnost, ali i kako tačno prilagoditi lek uzrastu deteta i temperaturi.

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama