Pravilna ishrana odojčadi i male dece predstavlja najvažniji uslov za njihov optimalni rast i razvoj. Kako bi se omogućila izgradnja i obnova ćelija, veoma je važno da unos hranjivih materija bude optimalan.

Najnovija istraživanja o nutritivnim potrebama, dobro poznavanje procesa varenja, embriologije i fiziologije digestivnog trakta, bubrega i metaboličkih potreba, omogućuju da se naprave formule koje su po sastavu najsličnije majčinom mleku.

Mleko od krava sa čistih pašnjaka
Adaptirano mlečna formula nastaje preradom zdravog i kvalitetnog kravljeg mleka.

Životinje čije se mleko koristi uzgajaju se u prirodnoj i čistoj sredini, bez genetski modifikovane hrane (krave jedu travu na kojoj nema pesticida).

Sam proces proizvodnje adaptiranog mleka se strogo kontroliše.

Sastav mleka
Mlečne formule su adaptirane u pogledu sastava - sadrže određene količine proteina, masti, ugljenih hidrata, minerala i vitamina.

Masne kiseline, uz dodatak L-karnitina koji je zadužen za njihov transport, važne su za razvoj vida, moždanih funkcija i imunog sistema. Prebiotici, koje takođe sadrži adaptirano mleko, ojačavaju imunitet, daju podršku antimikrobnom odgovoru, čine stolicu mekšom, te sprečavaju zatvor. Kalcijum i fosfor (u pravilnom odnosu) utiču na razvoj kostiju, kao i mineralizaciju zuba.

Kako bi se prevenirala anemija, u formule se u adekvatnoj količini ubacuje i gvožđe.

Dominantna je laktoza koja je najbolji izvor ugljenih hidrata. Ona obezbeđuje 40-50 odsto dnevne energije. Odnos kazeina i surutke (40:60) u veštačkom mleku, obezbeđuje odličan proteinski unos, a količina amino kiselina je približna onoj koju sadrži mamino mleko. Pažljivo su odabrane i masti - dominantne su nezasićene masne kiseline koje su esencijalne za novorođenče, a dodatak omega 3 i omega 6 masnih kiselina dodatno utiče na razvoj bebinog imuniteta.

Mlečna formula za različite uzraste
Svaka formula ima odgovarajući sadržaj, prilagođen uzrastu deteta, te na tržištu možemo naći pakovajna sa oznakama: 1, 2 i 3. U dogovoru sa pedijatrom bi trebalo napraviti izbor u pogledu određene vrste mleka, ali i samog proizvođača.

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama