Uho se sastoji od spoljašnjeg uha - čine ga usna školjka i spoljašnji ušni kanal, srednjeg uha - koga čine bubna opna i slušne koščice (možda najzaslužniji za to kako mi čujemo) i specifičnog kanala (zove se Euetahijeva tuba), koji spaja uvo sa nosem i ždrelom. Posebno je značajno da je ova tuba kod odojčadi i male dece kratka i široka što omogućuje lakše širenje infekcije iz nosa i ždrela ka uhu.

Ko su izazivači bolesti?

Najčešći uzročnici upale srednjeg uha kod dece su: beta hemolitički streptokok, pneumokok, hemofilus.

Kako prepoznati upalu uha?

Najmanji pacijenti, naše bebe, obično su jako uznemirene, "nešto im fali", a naravno ne mogu vam to reći. Ovo oboljenje kod beba je često atipično i u početku može imati oskudnu simptomatologiju. Dete postaje uznemireno, plače, nekad se javi skok temperature, a mogu nastati i digestivni simptomi u vidu gubitka apetita (odbijanje hrane), povraćanja, proliva.

Roditelji su često zbunjeni i uplašeni i obično ne mogu da smire dete.

Kako pomoći detetu?

Do odlaska kod doktora roditelji mogu dati lek protiv bolova (sirupe - brufen ili paracetamol). Primenjuju se antibiotici u trajanju sedam do 10 dana, antipiretici i analgetici i lokalno kapi za nos (efedrin 0.5, operil P i antibiotske kapi po potrebi), koje smanjuju otok sluznice i sekret iz nosa i ždrela.

Poželjno je, po mogućstvu, uraditi i bris grla i nosa.

U primeni terapije roditelji treba da poslušaju savete lekara o dozi i dužini trajanja terapije, jer samoinicijativno prekidanje terapije čim detetu bude bolje, vodi zalečenju i povratku bolesti. Stalno vraćanje oboljenja može dovesti do hroničnog oboljenja i slabljenja sluha. Dobra profilaksa je svakako primena vakcina (prevenar, synflorix, pneumo 23), protiv najčešćeg izazivača ovog oboljenja (streptokok). U slučaju upornih recidiva oboljenja uha preporučuje se operacija adenoida (tzv. treći krajnik) ili svih krajnika odjednom.

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama