Najčešći put prenosa je kapljični i to sa zaraženog bolesnika. Sam virus se nalazi u sekretu obolelog (iz ždrela, nosa, bronhija), u suzama i u krvi. Ovakvi bolesnici su zarazni pet dana pre i pet dana nakon izbijanja ospe.

Bebe do šestog meseca obično ne oboljevaju jer su zaštićene majčinim antitelima, ali ako majka nije preležala morbile i novorođenče može da oboli.

Pre upotrebe vakcine bile su česte epidemije, a sada su više endemskog karaktera.

Kako prepoznati male boginje?

Inkubacija kod morbila je 10 do 12 dana. Mali bolesnik prolazi kroz tri stadijuma: kataralni, osipni i fazu rekovalescence (oporavka).

Početak je obično praćen visokom temperaturom (dete može imati promukli kašalj, gušobolju, jako suzenje očiju, bronhitičan nalaz). Lice pacijenta izgleda vrlo karakteristično - plačno i otečeno (podbulo). U ustima se nalaze specifične promene - "crvene tačke" (tzv. Koplikove mrlje) - lekaru veoma važne za dijagnostiku. Različiti oblici morbila
Najčešće se radi o lakim oblicima koji su blagog toka i brzo prolaze. Na sreću vrlo retke su “crne morbile”- hemoragijski oblik, koji je češći kod imunokompromitovanih pacijenata.
Nakon 4 do 5 dana, temperatura jenjava, ali onda naglo skoči i pojavi se ospa.

Prve promene su najpre iza uha, na licu, glavi, zatim na trupu i ekstremitetima. Ospa u naletima izlazi i do dva dana. Koža je meka i vlažna, a po njoj su slivena polja jako crvene makulo-papulozne ospe.


Ospa se povlači polako istim redosledom kako je i nastajala, a na koži ostaju mrljaste pigmentacije. To je period rekonvalescence koji traje sedam dana.

Kako izgleda terapija?

Lečenje je simptomatsko. Neophodna je izolacija kao kod svakog zaraznog oboljenja, u kućnim uslovima. Bolnički se leče samo komplikovani slučajevi. Vodi se briga o zaštiti od sekundarnih infecija. Aktivna zaštita postiže se vakcinacijom.

Da li su moguće komplikacije?

Komplikacije mogu biti izazvane samim virusom morbila ili udružene sa drugim infekcijama. Najčešće su: upala srednjeg uha, laringitis, bronhitis, upala pluća. Najteža komplikacija može biti akutni encefalitis (zapalenje mozga).

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama