U pitanju je uglavnom kapljična infekcija i prenosi se direktnim kontaktom. Izvor je najčešće drugo dete (bolesnik), koje je "zarazno" tri do četiri dana pre pojave ospe, pa sve dok ona ne pređe u stadijum kraste. Zbog toga se varičela često javlja u manjim epidemijama u dečjim kolektivima.

Od ovčijih boginja mogu oboleti i deca i odrasli, pa i novorođenčad i odojčad. Na plod se, takođe, može preneti varičela, ukoliko majka oboli pred porođaj. 

Kako izgleda sam početak bolesti?

Inkubacija traje 10 do 20 dana. Kod deteta se može javiti i temperatura, pojačana sekrecija iz nosa, gušobolja, kašalj, ali najčešće izbija samo ospa bez ikakvih tegoba.Tipičan izgled ospe
Promene na koži su u vidu makula i papula koje zatim prelaze u vezikule (mehuriće), ispunjene zamućenim sadržajem. Nakon nekoliko dana one se zasušuju i na njihovim mestima se stvaraju kraste koje otpadaju za 10 do 15 dana.
Promene se najpre uočavaju na glavi - u kosmatom delu, na licu i zaušnom predelu, a zatim i na vratu, trupu i ekstremitetima. Izazivaju jak svrab, te je dete malo nervoznije nego što je uobičajeno i ponekad uznemireno. Ospa obično izbija u nekoliko naleta.

Promene su uglavnom plitke i ne ostavljaju ožiljno tkivo, već samo polja pigmentacije koja vremenom nestaju. Nešto su neprijatnije na nepcu, bukalnoj sluzokži (u ustima) i na genitalijama, gde stvaraju plitke ulceracije (mala oštećenja kože). Tada dete odbija hranu, otežano guta, češće i bolnije mokri.

Kako se dijagnostikuje i leči varičela?

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, a kod nejasnih slučajeva moguće je laboratorijski otkriti antitela na virus varičele.

Lečenje je simptomatsko, dete treba redovno kupati i tuširati, a kožu zaštititi od češanja. Potrebno je da mali pacijent uzima dosta tečnosti i vitamina i jede laganiju hranu. Za ublaženje svraba kože može se koristiti krečno mleko koje će i ubrzati zasušivanje "ranica".

Najbolje je da dete miruje i bude izolovano u kući.

Takođe, kod promena u ustima potrebna je pojačana oralna higijena, a kod komplikacija na genitalijama redovna lična higijena i korišćenje blagih neutralnih krema sa dodatkom cinka.

Da li bolest može da se iskomplikuje?

Na svu sreću komplikacije su retke. Većina dece jako brzo i lako "preleži" varičelu. Nešto je teža i opasnija kod tek rođenih beba. Usled češanja i sekundarne infekcije mogu se javiti ponovo temperatura, ozbiljnije piodermije (bakterijske gnojne infekcije kože), flegmone (upalni procesi), erizipel (prodor streptokoka kroz oštećenu kožu). Kod dece sa hroničnim oboljenjima može doći do pogoršanja osnovne bolesti te je neophodan nadzor pedijatra. Kod većeg broja dece uočene su i prolazne trombocitopenije, te nije zgoreg nakon preležane bolesti proveriti krvnu sliku. U retkim slučajevima varičela preležana u prvom trimestru trudnoće može izazvati oštećenje embriona.

Svaka varičela i kod dece koja nisu hronični bolesnici može se dodatno komplikovati oboljenjem ždrela, bronhija i pluća, te su za takva stanja potrebne redovne kontrole lekara koji će odlučiti o daljem lečenju komplikacija (eventualnom uvođenju antibiotske terapije). 

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama