Poreklo i uzrok pojave ksantogranuloma za sada su nepoznati. Smatra se da se radi o specifičnom odgovoru makrofaga (jedne vrste leukocitarnih ćelija) i da može imati veze sa genetikom.

Promene se javljaju na koži, ali se ponekada mogu pojaviti i na pojedinim organima u vidu, tzv. infiltrata. Mnogi slučajevi prođu neopaženo, a često ove promene prolaze same od sebe.       

Kako prepoznati ksantogranulom?

U pitanju su žućkaste mrlje na koži i nekim sluzokožama, poluelastične konzistencije 5-15 mm. Najčešće se jedna promena prvo javlja na glavi i vratu, a kasnije može biti i na više mesta, bilo gde na telu.

Simptomi

Najčešće ne postoji naročita simptomatologija, a kod većine dece prođe nezapaženo. Vrlo retko može doći do komplikacija (pojava pomenutih infiltracija na oku, plućima, srcu, bubrezima...). Najteže komplikacije, kod zahvaćenosti više organa su još ređe (epi napad, bol u trbuhu, parestezije).

Dijagnoza se postavlja kroz pedijatrijsko-dermatološku saradnju. Najčešće je dovoljna sama klinička slika i fizikalni pregled, po potrebi dijagnostika se dopunjuje UZ nalazom, nekad i biopsijom promene.

Lečenje

Prognoza je dobra! Promene se spontano povlače u period od pola do tri godine. Treba biti oprezan kod promena na oku, naročito ako dođe do komplikacija u vidu povećanog očnog pritiska. Kod velikih promena na koži nekada je indikovana hirurška intervencija.

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama