Iako mnoge buduće mame misle kako je trudničko bolovanje nešto što se praktično podrazumeva, baš poput porodiljskog, prevarile ste se. Trudničko odsustvo otvara se samo pod određenim uslovima. Kako se mnoge od vas koje planiraju trudnoću ili su u prvim mesecima drugog stanja pitaju ko to ima prava na trudničko odsustvo, mi smo rešili da vam odgovorimo na sva pitanja u vezi sa ovom temom. 

Ko ima pravo na trudničko odsustvo? Koliko dugo ono može trajati i da li može da se produži? Kolika je naknada za trudničko bolovanje i kako se ona izračunava? Da li mogu dobiti otkaz tokom trudnoće? Da li mogu sama promeniti poslodavca ili se zaposliti ako sam u drugom stanju?

Pitanja i nedoumica je mnogo i svakodnevno se samo gomilaju. Ipak, svoja osnovna prava je važno da znate! 

Upravo zato smo razgovarali sa Yumaminom stručnom saradnicom pravnicom Bojanom Bogojević, koja je rešila da vam odgovori na ona najčešća i najvažnija pitanja u vezi sa trudničkim odsustvom.

Vi ste pitali, mi smo doneli odgovore! 

Pogledajte četvrtu epizodu Yumaminog serijala Guglali ste!

Podsećamo, o porodiljskom odsustvu smo već govorili u jednoj od prethodnih epizoda. Sve što vas interesuje na tu temu možete pogledati na linku ispod.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik

Bojana Bogojević je diplomirala i završila postdiplomske studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je položila i pravosudni ispit. Pohađala je više međunarodnih škola za talente iz oblasti prava i ekonomije. Koautor je dve stručne knjige i autorka je više stručnih tekstova i naučnih radova iz oblasti prava i korporativnog upravljanja i aktivna je učesnica na mnogobrojnim domaćim i inostranim naučnim skupovima. Njeni stručni tekstvi su do sada objavljeni na 30 veb portala u zemlji i regionu.

Kontakt: bogojevic_bg@yahoo.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama