Roditelji jedva čekaju lepo vreme da izađu sa decom napolje kako bi deca bila na vazduhu i bila aktivna. Ali šta da radite ukoliko vam provod u prirodi pokvari stršljen?

Odmah nakon uboda, naravno, izvadite žaoku, a mesto tretirajte hladnim oblogama.

Iskusni pčelari kažu i da ubode pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola tako što ćete jednu tabletu pokvasiti, prisloniti na mesto uboda i držati jedan minut, a zatim skloniti.

Alergijska reakcija 

Međutim, u ekstremnim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada naizgled obični ubod može završiti fatalno.

Uzroci anafilaktičkog šoka
- alergija na ujed insekta,
- ubod na nezgodnom mestu gde otok izaziva gušenje,
- ubod stršljena ili ose u proteklih nekoliko sedmica, pa je imuni sistem postao preosetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

Tako da, ako imate i najmanju sumnju da ste alergični na stršljene, najbolje je izbegavati avanture u prirodi na mestima gde ih ima.

Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija. Tu terapiju mogu da izvedu samo profesionalci.

Važno je još napomenuti da bi trebalo da budete oprezni i narednim satima jer u nekim slučajevima, alergijska reakcija može da zakasni i osam do 10 sati. 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama