PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
U našoj porodici neguje se duga tradicija praćenja sporta. Naša naklonost ne pripada samo određenom sportu ili sportisti, mi smo zaista zaljubljenici u čitavu tu ...
Naslovna > Online ordinacija > Zatvorena spina bifida

Zatvorena spina bifida

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    

P: Mojoj bebi je na drugoj redovnoj kontroli ustanovljena rupica iznad rektuma, tačno ispod trtične kosti, kao da je neko iglom probušio. Doktorka je kao iz topa rekla - SPINA BIFIDA... Dobili smo uput za Tiršovu, ali tamo niko nije znao da mi kaže šta i kako. Gledala sam po internetu slike SB, i ja stvarno ne znam kakve to veze ima sa ovim što moj sin ima. Kada smo otišli na UZ stomaka, doktorka se čudila što su nas uopšte poslali na UZ i pitala gde mu je otvor na leđima. Rekla sam da ima rupicu kod rektuma. Baš se začudila zašto su rekli da je to SB. Pričali su mi o zastoju u motorici i slično, ali moj sin sada, sa devet meseci, priča već neke reči i hoda uz pridržavanje. Nema nikakve tečnosti koja izlazi iz te rupice, niti se ona, Bogu hvala, širi... Zanima me da li je moguće da je to nešto drugo, jednostavno nesrasla koža... O čemu je reč?

Zabrinuta mama


O: Na osnovu vašeg opisa promene pretpostavljam da se radi o zatvorenoj spini bifidi koja je za razliku od otvorene spine bifide lakši i manje ozbiljan oblik ove bolesti.
Iskustva su brojna i raznovrsna i mnogo različitih informacija vam može stvoriti konfuziju i uneti bezrazložni nemir.
Potrebno je da se uradi RTG kičme NMR  ili CT da bi se dijagnoza najpre postavila.
Zatvorena, tzv. okultna ili skrivena spina bifida može biti dijagnostikovana, a da dete nema ispoljene nikakave simptome bolesti niti ikakve tegobe u životu. Samim tim se u tom slučaju ne radi nikakav operativni zahvat.
Iskreno se nadam da će to biti slučaj i kod Vašeg sina.
Ipak da bi bili sigurni u to potrebno je da dete prati i redovno kontroliše dečji neurohirurg.

Dr Sonja Filipović, Lekarinfo.com


Oceni članak
4.00
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Inicijalizacija u toku...
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Online ordinacija

Potreban vam je savet lekara?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Online ordinacija.


Lekari zdravstvenog portala LekarInfo odgovoriće na najčešće postavljena pitanja iz oblasti ginekologije i pedijatrije.


Napomena: Online ordinacija je informativnog karaktera i nije namenjena za dijagnostikovanje i lečenje bolesti. Odgovore saradnika ne treba usvajati bez konsultacije sa Vašim ličnim lekarom. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe lekarskih saveta objavljenih na našem sajtu.

Zbog čega bebine okice suze? Doktorka Kler Kulen odgovara na najčešća pitanja zabrinutih roditelja kada su suzne i vodene oči u pitanju.
Prvi bebin plač je događaj kome se raduju i porodilja i medicinsko osoblje koje je učestvovalo u porođaju. On predstavlja početak procesa adaptacije na vanmaterične uslove života
Kada novorođenče donesu kući, mladi roditelji se, ma koliko bili pripremljeni za ovu važnu ulogu, suočavaju sa brojnim pitanjima - šta, kada, kako, koliko treba da rade sa njim. Pedijatri savetuju...
Recepti
Recept slika Rolovana svinjetina
Ovaj rolat, i svinjetina generalno, su omiljeni u Nemačkoj, a sigurni smo da će se i vama svideti.
Recept slika Neka danas zamirišu jabuke: Recept za kolač koji se pravi na Petrovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj praznik u narodu je poznat pod imenom Petrovdan i za njega se vezuje veliki broj običaja, jedan od njih je i priprema posebnog kolača.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
Yumama Google Play