+ Reply to Thread
Prikazivanje rezultata 1 do 5 od 5

Tema: Makrobiotika

 1. #1
  Senior Member zoranabat's Avatar
  Datum pristupanja
  Aug 2010
  Lokacija
  beograd
  Posts
  1,481

  Makrobiotika

  sta znate o makrobiotici?

 2. #2
  Senior Member zoranabat's Avatar
  Datum pristupanja
  Aug 2010
  Lokacija
  beograd
  Posts
  1,481
  Makrobiotičke preporuke

  Makrobiotika preporučuje korišćenje tradicionalnih namirnica za ishranu a to su: integralne žitarice, mahunarke, lokalno gajeno povrće, kao i umerene količine bele ribe. Umesto šećera za koji se danas pouzdano zna da je više otrov nego hrana, makrobiotika predlaže upotrebu tradicionalnih zaslađivača kao što su ječmeni i pirinčani slad i drugi zaslađivači od žitarica. Tu je još i upotreba nerafinisane morske soli kao i hladno ceđenih nerafinisanih ulja. Male količine morskih algi, koje su izuzetno bogate mineralima i mikroelementima, zaokružuju hranljivu vrednost makrobiotičkog tanjira.
  Osnovne preporuke makrobiotike primenjivale su gotovo sve civilizacije hiljadama godina, ali u zadnjih pola veka nagli razvoj i primena nauke i tehnologije naročito u oblasti uzgoja, obrade i pripreme namirnica, doveli su do dramatičnog odstupanja od ovih preporuka. Rezultat je astronomsko povećanje broja obolelih od raznih, naročito degenerativnih, bolesti kao i opšti pad nivoa zdravlja. Čitave nacije su bolesne, i taj trend se nastavlja i pored gomile novih lekova koji su pronađeni u poslednjih pedeset godina. Paradoks: što više lekova to više bolesti. Makrobiotika je, za razliku od savremenih lekova, usmerena na lečenje uzroka koji su doveli do neke bolesti a ne posledica. I to je tajna njenog uspeha.

  Program ishrane u makrobiotici je usmeren ka pojedincu. Nema univerzalne dijete koju mogu svi primenjivati vec se svaki slučaj pojedinačno razmatra i tretira. Dve osobe obolele od iste bolesti neće biti tretirane na identičan način već će se u obzir uzeti individualne razlike i uzroci (često različiti) koji su doveli do bolesti. Zato je, bez preciznih smernica iskusnog makrobiotičara često nemoguće iskoristiti svu moc koju jedan takav program pruža.

  Sigurno se pitate, šta makrobiotika može konkretno vama da ponudi? Dakle, ukoliko prihvatite preporuke makrobiotike i date joj šansu možete vrlo brzo da očekujete sledeće: ukoliko ste gojazni - smanjenje telesne težine (do 12 kg mesečno), normalizacija sadržaja masti i nivoa holesterola u krvi kao i normalizacija krvnog pritiska; normalizacija varenja i regeneracija organa za varenje; poboljšanje svih vitalnih funkcija i povećanje kako fizicke tako i psihičke snage; opšte podmlađivanje organizma (koža postaje sveža i ružičasta, bore se smanjuju, celulit nestaje, kosa postaje jača i gušća…). Mnogi bolesnici od degenerativnih bolesti su upravo izlečenje našli u makrobiotici i to za relativno kratko vreme (nekoliko meseci). Ukoliko ste zdravi, za vas ovaj program može da predstavlja jedan razuman način ishrane koji će preduprediti bolest i održati vas u dobroj psihičkoj i fizičkoj kondiciji. Ili što bi rekao jedan bivši bolesnik od teške bolesti a sada makrobiotičar: "Ceo smisao, poenta makrobiotike je u tome da stavite svoj život pod vlastitu kontrolu, a potom sami njime upravljate."

 3. #3
  Senior Member
  Datum pristupanja
  May 2010
  Posts
  695
  Kao što sam rekla, ja bi to i probala, sviđa mi se ideja da izbacim neke štetne sastojke iz ishrane (šećer, rafinisana so, belo brašno), ali ne verujem da bi se u potpunosti prebacila na takvu vrstu ishrane. Makrobiotika je i dosta skupa a morala bi da spremam poseban obrok za ostale u porodici.

 4. #4
  Senior Member
  Datum pristupanja
  Dec 2010
  Posts
  184
  Ja izbacujem dosta stvari, jednostavno smetaju mi... Samo ne znam kako cu da se ugojim od toga...

 5. #5
  Senior Member zoranabat's Avatar
  Datum pristupanja
  Aug 2010
  Lokacija
  beograd
  Posts
  1,481
  nisam probala ali mislim da i kad bih presla na taj tip ishrane da to mora ici postepeno ako recimo za vreme posta nema mleka jaja mesa bilo cega sto je zivotinjskog porekla a to mogu da podnesem mogla bih i makrobiotiku ali sta kad odes negde na slavu,svadbu,rodjendan,kako sa slatkisima.
  Znam da se hranim nezdravo kao i vecina znam da recimo virsle stoje u crevima po 7 dana znam piramidu ishrane ali se ne pridrzavam nicega jedem sta imam i sta mi sprema.

+ Reply to Thread

Dozvole postovanja

 • Vi ne možete postovati nove Teme
 • Vi ne možete postovati odgovore
 • Vi ne možete postavljati attachmente
 • Vi ne možete editovati svoje postove